31.10.2011. / 17:35

Autor: Hina , Nacional.hr

Procesuiranje ratnih zločina ključna obveza Srbije

Vukčević je rekao kako procesuiranje ratnih zločina ostaje jedna od ključnih obveza Srbije te je najavio pokretanje novih istraga i nastavak kaznenog progona osumnjičenih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u ponedjeljak, povodom završetka regionalnog projekta ''Pravda i ratni zločini'', kako procesuiranje ratnih zločina ostaje jedna od ključnih obveza Srbije te je najavio pokretanje novih istraga i nastavak kaznenog progona osumnjičenih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Vukčević je na tiskovnoj konferenciji kazao kako okončanje akcije uhićenja i prebacivanja haaških optuženika obavezuje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine da i dalje odlučno ustraje u sprečavanju politike nekažnjivosti, dodavši da ''samo tako možemo ponuditi bolju i pravedniju budućnost generacijama koje dolaze''.

U okviru projekta su, po Vukčevićevim riječima, tužitelji za ratne zločine iz regije zapadnog Balkana i iz Haaškog tribunala bili su u prilici podijeliti dragocjena iskustva koja se tiču konkretnih pitanja, među kojima su vođenje istraga o ratnim zločinima, primjena instituta zapovjedne odgovornosti te gubitak statusa zaštićenih osoba za civile.

''Na nama je da u okviru postojećih zakonskih rješenja proaktivnim pristupom neprekidno unapređujemo i potičemo proces utvrđivanja odgovornosti za zločine počinjene tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji i da na taj način podupremo načelo sprečavanja nekažnjivosti'', istaknuo je Vukčević.

Dodao je kako su, upravo zahvaljujući navedenom projektu, ključni transkripti sa suđenja pred Haaškim tribunalom dostavljeni po zahtjevu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine te da je srbijanskom tužiteljstvu to otvorilo mogućnost da uoči nove informacije, svjedoke ili dokaze koji mogu biti od pomoći u istragama i postupcima koje ono vodi.

''Istodobno, to je jedan od primjera konkretne i izravne suradnje Tribunala i našeg pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina pred domaćim sudovima'', dodao je.

Sudac srbijanskog prizivnog suda Siniša Važić, ocijenivši kako je okončani projekt veoma koristan za taj sud, kao i za tužiteljstvo za ratne zločine, ocijenio je kako će suđenja za ratne zločine morati biti intenzivirana ''i da, zapravo, polako završimo tu ružnu i neugodnu stranicu naše povijesti''.

Regionalni projekt "Pravda i ratni zločini" vrijedan je četiri milijuna eura i financiran je sredstvima Europske unije, a proveo ga je Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u partnerstvu s Haaškim tribunalom, Međuregionalnim istraživačkim institutom Ujedinjenih naroda za zločine i pravdu i misijama OESS-a u susjednim zemljama.

Svrha projekta je jačanje kapaciteta pravosuđa u zemljama jugoistočne Europe, kako bi se suđenja za ratne zločine obavljala na učinkovit i pravičan način, u skladu s najvišim standardima za te postupke. Realizacija projekta započeta je u svibnju 2010. godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika