31.10.2011. / 20:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Odmazda SAD-a u UN-u zbog Palestine

"Trebali smo UNESCO-u uplatiti 60 milijuna dolara u studenom, ali nećemo", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland

ArhivaArhivaSjedinjene Države u ponedjeljak su obznanile da će obustaviti uplate UNESCO-u nakon primanja Palestine u tu UN-ovu agenciju.

"Trebali smo UNESCO-u uplatiti 60 milijuna dolara u studenom, ali nećemo", rekla je novinarima glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, odlučila je u ponedjeljak u Parizu primiti Palestinu kao punopravnu članicu sa 107 glasova za, 52 suzdržanih i 14 glasova protiv.

"Današnje glasovanje o primanju Palestinske samouprave u UNESCO preuranjeno je i kontraproduktivno u odnosu na cilj međunarodne zajednice o postizanju mira - potpunog, pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku", izjavio je ranije u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Nakon što su 20 godina, od 1984. do 2003., bojkotirale UNESCO,. Sjedinjene Države su do sada aktivno sudjelovale u programima agencije.

Prethodi teška kriza?

UNESCO je prva agencija UN-a za čije su članstvo aplicirali Palestinci, nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas 23. rujna zatražio puno članstvo u Ujedinjenim narodima.

SAD, Kanada i Njemačka glasovale su protiv palestinskog članstva, dok su se Italija i Velika Britanija suzdržala. U korist palestinskog članstva glasovali su, između ostalih, Brazil, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika i Francuska. Gotovo sve arapske, afričke i latinsko-američke zemlje glasovale su za.

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije, a odluka SAD-a svojevrsna je najava takvog scenarija.

Zakonima kontra Palestine

Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

SAD je 20 godina (od 1984. do 2003.) bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima držeći agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 01.11.11. 07:19

Ok, za kaznu suspendovati USA članstvo u UN :P


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika