01.11.2011. / 09:18

Autor: Hina

Novi cyber napad usmjeren na kemijske tvrtke

Najmanje 48 kemijskih kompanija i onih koje rade u vojnoj industriji žrtve su usklađenog cyber napada čiji trag je doveo do jednog muškarca u Kini, prema novom izvješću tvrtke za proizvodnju zaštitnog softwarea za računala Symantec Corp. objavljenom u ponedjeljak.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNajmanje 48 kemijskih kompanija i onih koje rade u vojnoj industriji žrtve su usklađenog cyber napada čiji trag je doveo do jednog muškarca u Kini, prema novom izvješću tvrtke za proizvodnju zaštitnog softwarea za računala Symantec Corp. objavljenom u ponedjeljak.

Računala koja pripadaju ovim tvrtkama zaražena su softwareom poznatim kao "PoisonIvy" (Otrovni bršljan) koji je upotrijebljen za krađu informacija poput konstrukcijskih dokumenata, formula i pojedinosti o procesima proizvodnje, naveo je Symantec.

Nije naveo o kojim se kompanijama radi, ali je rekao da uključuju brojne korporacije koje spadaju među sto najvećih američkih korporacija koje razvijaju spojeve i napredne materijale kao i tvrtke koje pomažu u proizvodnji infrastrukture za ove industrije.

Najveći dio zaraženih strojeva ima sjedište u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, rekao je Symantec, dodajući da je među žrtvama 29 kemijskih kompanija od kojih su neke razvile napredne materijale upotrijebljene u vojnim vozilima.

"Svrha ovih napada je izgleda industrijska špijunaža, sakupljanje intelektualnog vlasništva radi stjecanja konkurentske prednosti", rekao je Symantec koji ih je nazvao "Nitro" napadi.

Ovi cyber napadi su se odvijali od kraja srpnja do sredine rujna i tragovi su im vodili do računalnog sustava u Sjedinjenim Državama koje je posjedovao muškarac 20-tih godina u pokrajini Hebei u sjevernoj Kini, prema Symantecu.

Pronađeni dokazi pokazuju da su "naredbeni i kontrolni" serveri upotrijebljeni za kontrolu i prikupljanje podataka u ovoj kampanji također upotrijebljeni u napadima na organizacije za zaštitu ljudskih prava od kraja travnja do početka svibnja i u napadima na automobilsku industriju krajem svibnja, rekao je Symantec.

Symantec je rekao kako ne može odrediti je li muškarac osamljeni napadač, ima li direktnu ili indirektnu ulogu te hakira li ove mete za nekog drugog korisnika ili više korisnika.

Nitro kampanja je najnovija u nizu cyber napada za koje stručnjaci za informatičku sigurnost smatraju da je vjerojatno djelo hakera iza kojih stoji vlada.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika