01.11.2011. / 11:55

Autor: Deutsche Welle

Predsjednik Europskog parlamenta donosi na Balkan očekivane poruke

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Busek tijekom svog trodnevnog posjeta zemljama jugoistočne Europe namjerava čestitati Zagrebu, pohvaliti Beograd, dok BiH može očekivati oštre kritke.

Jerzy BuzekJerzy BuzekPredsjednik Europskog parlamenta svoj trodnevni put po zemljama jugoistočne Europe započinje u srijedu kad će u Zagrebu, hrvatskim dužnosnicima osobno čestitati na završetku pristupnih pregovora i pristupanju Hrvatske EU-u, predviđenom za sredinu 2013. To će prema Buzekovom mišljenju biti „povijesnii čin", kako za Hrvatsku tako i za EU. Istovremeno očekuje se da predsjednik EP-a pozove Zagreb da nastavi s političkim i gospodarskim reformama kao i da naglasi da će od same Hrvatske ovisiti koliko će imati koristi od članstva u EU-u.

Normalizacija odnosa s Kosovom

U nastavku svog posjeta, Busek će ostalim zemljama iz regije prenijeti poruku da i poslije pristupanja Hrvatske EU-u vrata Unije ostaju otvorena. Očekuje se da će on svoje sugovornike u Beogradu i Sarajevu pozvati da se fokusiraju na budućnost, jer prema mišljenju predsjednika EP-a, na zapadom Balkanu prošlost trenutačno previše utječe na retoriku. Predviđeno je da se u četvrtak, 3. studenog, Jerzyi Buzek sastane s predsjednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, kao i s predsjednicom Narodne Skupštine Srbije Slavicom Djukić Dejanović. Predsednik EP-a tom će se prilikom obratiti i zastupnicima u srbijanskom Parlamentu.

„U Beogradu predsjednik Buzek će pohvaliti uspjeh Srbije koji se ogleda kroz dobijanje preporuke za status kandidata za članstvo u EU-u. Istovremeno Buzek će pozvati na daljnje proveđenje reformi i poduzimanje napora da bi se započelo s pristupnim pregovorima. On će pozvati i na normalizaciju odnosa s Kosovom", izjavio je član kabineta predsjednika Europskog parlamenta Marcin Grajewski. U EP-u naglašavaju da će Busek uputiti preporuku vlastima u Srbiji da učine sve što mogu kako bi se smirile napetosti na sjeveru Kosova, kao i da će ponoviti stajalište Europske komisije da priznanje Kosova nije uvijet za pristupne pregovore Srbije s EU-om.

Najteže poruke za Sarajevo

Uoči ovog posjeta predsjednika EP-a u Bruxellesu se naglašava činjenica da je EP kroz svoje djelovanje i donijete rezolucije zastupao proširenje, kao i da je svaku zemlju ocjenjivao prema njenim uspjesima na putu eurointegracija. Zato se i očekuje da će upravo na posljednjoj stanici svog boravka u regiji, u petak (4.11) Jerzy Busek u Sarajevu iznijeti oštrije poruke:

„U BiH očekujem da predsjednik Buzek izrazi svoje žaljenje zbog nemogućnosti napretka zemlje ka članstvu u EU-u. On će pozvati sve političke snage u zemlji da rade zajedno na putu ka Uniji ", izjavio je Grajevski. U EP-u naglašavanju da će u pitanju biti vrlo ozbiljne poruke upravo zbog situacije u BiH. Iz kabineta predsjednika EP-a, poručuju da Europa želi vidjeti napredak BiH, ali i ocjenjuju da je zemlja u zastoju zbog unutarnjih političkih svađa. Očekuje se da Buzek tijekom sastanka s članovima predsjedništva i predstavnicima Parlamenta BiH pozove na dogovor, da još jednom podrži rad Visokog predstavnika u BiH i podsjeti na tri uslova za daljnjii napredak zemlje - reviziju Ustava i zakona o cenzusu, i formiranje vlasti na državnoj razini.

Autorica: Marina Maksimović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika