01.11.2011. / 16:47

Autor: Hina

Van Rompuy i Barroso očekuju da Grčka provede dogovor

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso telefonski su razgovorali s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom o najavi referenduma o novom paketu pomoći Europske unije te izrazili uvjerenje da će Grčka poštovati obveze koje je u tom pogledu preuzela.

Jose Manuel Barroso i Herman Van RompuyJose Manuel Barroso i Herman Van RompuyPredsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso telefonski su razgovorali s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom o najavi referenduma o novom paketu pomoći Europske unije te izrazili uvjerenje da će Grčka poštovati obveze koje je u tom pogledu preuzela.

"Primili smo na znanje najavu grčkih vlasti o održavanju referenduma. Uvjereni smo da je dogovor (postignut na summitu eurozone) najbolji za Grčku. U potpunosti vjerujemo da će Grčka poštovati preuzete obveze u vezi s eurom i međunarodnom zajednicom", kaže se u zajedničkoj izjavi Van Rompuy i Barrosa.

Najava grčkoga premijera da će o novome paketu EU-ove pomoći raspisati referendum naljutila je i domaću oporbu i partnere iz EU-a koji su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, a istodobno je izazvala pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta. Njemačka je izrazila bijes i razočaranost iznenadnom odlukom Georgea Papandreua da o najnovijem paketu pomoći raspiše referendum, a neki kažu kako bi ta odluka mogla gurnuti Grčku iz eurozone.

Van Rompuy i Barroso navode u izjavi što je sve dogovoreno na maratonskom summitu eurozone 26. i 27. listopada - otpis grčkog duga od strane privatnih vjerovnika za 50 posto, kako bi javni dug postao održiv, jačanje kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) te dokapitalizacija banaka koje će biti pogođene otpisom dugova. Zauzvrat, Grčka treba provesti stroge mjere štednje, čiju će provedbu izravno nadgledati Europska komisija i članice eurozone.

Grčki referendum mogao bi dovesti do kašnjenja u provedbi postignut dogovora, što može biti vrlo opasno s obzirom na nervozu na financijskim tržištima. "Radimo na tome da se te odluke provode bez odgode, što je potrebnije nego ikad prije", kažu Barroso i Van Rompuy i dodaju da su u kontaktu s ostalim članicma eurozone te da će s tim i nastaviti na marginama sumita skupine G20, koji se održava 3. i 4. studenoga u Cannesu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 01.11.11. 17:06

Pocekajmo jos malo (najkasnije do kraja godine) pa da se raspadne €urozona!? Kaj drugo,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika