01.11.2011. / 17:11

Autor: Hina

Basescu u Beogradu: Srbija je ključ mira na Balkanu

Rumunjski predsjednik Traian Basescu u utorak je u Beogradu izrazio potporu što bržem ulasku Srbije u članstvo u Europskoj uniji (EU) i rekao da njegova zemlja i dalje neće priznati Kosovo.

Traian BasescuTraian BasescuRumunjski predsjednik Traian Basescu u utorak je u Beogradu izrazio potporu što bržem ulasku Srbije u članstvo u Europskoj uniji (EU) i rekao da njegova zemlja i dalje neće priznati Kosovo.

''U svim razgovorima koje imamo s našim europskim partnerima, ali i partnerima iz NATO saveza, poručujemo da je Srbija ključ mira na Balkanu. Zato mi smatramo da Srbija, što je moguće prije, ovisno o ispunjenju uvjeta za pristupanje treba postati članicom EU-a i euroatlanstskog prostora'', kazao je Basescu nakon sastanka sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem.

Rumunjski predsjednik posjetio je da njegova zemlja ne priznaje neovisnost Kosova, te je istaknuo kako ne postoje razlozi zbog kojih bi mijenjala svoje stajalište.

''Trenutačno nemamo nijednu analizu na temelju koje bi se moglo dogoditi da Rumunjska prizna ili bi trebala priznati Kosovo. Mi ostajemo pri stajalištu koje smo iznosili od početka toga prijepora'', rekao je Basescu i dodao kako vjeruje u rješenje tog problema kroz pregovore.

Tadić je kazao da će Srbija nastaviti s reformama i naglasio kako je stalno približavanje EU najbrži način za reformiranje i modernizaciju Srbije.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o položaju manjina, a jedna od tema razgovora bila je ekonomska suradnja u kojoj, po riječima Tadića, postoji nekoliko projekata koji su obostrano važni, prije svega u području energetike.

Rumunjski će se predsjednik, u sklopu službenog posjeta Beogradu, tijekom dana sastati i s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika