02.11.2011. / 10:54

Autor: Hina , Nacional.hr

Europa i svijet protiv glasa grčkog naroda

Grčka vlada je najavila da će se referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura, koji od Grčke traži oštre mjere štednje i provedbu strukturalnih reformi, održati što je prije moguće

George Papandreou i Angela Merkel (arhiva)George Papandreou i Angela Merkel (arhiva)Grčki premijer George Papandreou dobio je u srijedu podršku članova svoje vlade za organizaciju referenduma o paketu pomoći EU-a, unatoč kritikama grčke oporbe i europskih političara.

Grčka vlada je najavila da će se referendum o paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura, koji od Grčke traži oštre mjere štednje i provedbu strukturalnih reformi, održati što je prije moguće.

Neki od članova Papandreouove socijalističke stranke zatražili su njegovu ostavku jer je svojom iznenadnom najavom referenduma "ugrozio članstvo Grčke u eurozoni". Najava referenduma razbjesnila je i domaću oporbu i partnere iz EU-a koji su se mjesecima dogovarali o spašavanju Grčke iz dužničke krize, a istodobno je izazvala pad na burzama i zabrinutost na tržištima diljem svijeta.

Podrška vlade Papandreouu je osigurala relativan mir barem do petka kad bi se u grčkom parlamentu trebalo glasovati o povjerenju njegovoj vladi. Čelnik grčke oporbe odbacio je zamisao o referendumu i zatražio raspisivanje prijevremenih izbora. "Izbori su nužni", rekao je konzervativni čelnik Antonis Samaras nakon sastanka s grčkim predsjednikom Karolosom Papuliasom i dodao kako će njegova stranka Nova demokracija učiniti sve da izbjegne takve "oportunističke eksperimente".

"Referendum će osigurati jasan mandat, i bit će jasna poruka Grčkoj i međunarodnoj zajednici o našemu europskom putu i sudjelovanju u euru", rekao je Papandreou na sedmosatnom sastanku vlade, priopćeno je iz njegova ureda.

"Nitko neće moći sumnjati u grčki smjer unutar eura", dodao je.

Nakon što je dobio podršku vlade, Papandreou će se kasnije u srijedu sastati s čelnicima Njemačke i Francuske koji su ga pozvali na hitni sastanak u Cannes, uoči summita G20 u tom gradu, kako bi osigurali provedbu dogovora o rješavanju grčke dužničke krize.

Kakav god bio rezultat referenduma, Papandreouova odluka jamči dugačke tjedne nesigurnosti upravo u trenucima kad 17-člana eurozona očajnički treba period mira kako bi provela mjere za spašavanje eura i rješavanje dužničke krize dogovorene na summitu u Bruxellesu prošli tjedan.

"Najava referenduma je iznenadila cijelu Europu. Taj plan ... je bio jedini način za rješavanje problema grčkog duga", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak. Japanski ministar financija Jun Azumi kazao je da su "svi šokirani".

Glasnogovornik grčke vlade kazao je da će se referendum održati "što je prije moguće, odmah pošto budu formulirani svi uvjeti paketa pomoći". Analitičari ipak ocjenjuju da nije vjerojatno da će se referendum organizirati prije kraja godine, te da će se to dogoditi najvjerojatnije sredinom siječnja sljedeće godine.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da većina Grka ne podržava paket pomoći EU-a, ali puno toga ovisi o tome kako će se formulirati referendumsko pitanje i kako će se uoči referenduma voditi rasprava u grčkoj javnosti, koja i dalje podupire članstvo Grčke u eurozoni.

EU-ov paket predviđa novi zajam od stotinu milijarda eura i otpis 50 posto grčkog duga u privatnom sektoru. Da bi osigurala paket pomoći grčka vlada je pristala na brojne mjere štednje, protiv kojih već tjednima traju prosvjedi diljem Grčke.

Na svjetskim su burzama cijene dionica oštro pale nakon šokantne vijesti da će Grčka održati referendum, što je izazvalo sumnje u uspjeh prošlotjednog dogovora europskih lidera o suzbijanju dužničke krize.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 02.11.11. 21:23

Rusija drzi cijelu europsku uniju
sa svojim ELEKTRICNIM-UZDAMA i dana
je cijela europska unija PALA NA KOLJENA
PROSJACECI MILOSTINJU od
diktatorske vlade u PEKINGU.
Samo Hrvati mogu osloboditi cijelu
europsku uniju od RUSKI ELEKTRICNI-UZDA i
nahraniti cijelu europsku uniju sa
Hrvatskim kruhom i zaustaviti europsku uniju
da vise ne PROSIJACI MILOSTINJU OD
K I N E Z A.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika