02.11.2011. / 11:16

Autor: Anamarija Kronast

Koliko vode dnevno treba popiti

Nemojte piti vodu samo kada ste žedni, upozoravaju stručnjaci. Vodu treba piti tijekom cijelog dana, a idealno bi bilo popiti barem 8 čaša

8 čaša je idealno8 čaša je idealnoHidracija je opskrba organizma potrebnom količinom vode. Koliko bi vode trebalo dnevno konzumirati? Najnovija istraživanja govore da je dovoljno 8 čaša dnevno. Čovjekove potrebe za vodom ovise o temperaturi tijela i okoline, stupnju aktivnosti, nadmorskoj visini, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi.

Djeca

Djeca spadaju u skupinu osoba s povećanim rizikom dehidracije jer se tijekom fizičkog napora puno više zagriju, a ne znoje se kao i odrasli. Kako dječji osjet žeđi zaostaje za dehidracijom, do vremena kada osjete žeđ njihov organizam je već dehidrirao. Vrlo je važno pratiti koliko često i koje količine vode piju. Osim toga, kada se javi osjet žeđi, djeca ga zanemare ne želeći prekidati igru ili druge aktivnosti Djeca koja ne konzumiraju dovoljne količine vode, ili je previše gube znojenjem, mogu imati poteškoće s koordinacijom, što može dovesti do ozljeda (posebno sportskih), gube sposobnost reguliranja tjelesne temperature, iscrpljena su i povećan im je rizik gubitka svijesti.

Trudnice

Voda nosi nutrijente (hranjive tvari) kroz krv do djeteta i ima važnu ulogu u održavanju zdravlja tijekom trudnoće. U nekim slučajevima dehidracija može uzrokovati smanjenje količine plodove vode i uzrokovati prijevremeni porod. Trudnicama se preporuča dnevni unos 8 - 10 čaša (2-2,5 dcl volumen čaše) vode dnevno, uz jednu dodatnu čašu za svaki sat tjelesne aktivnosti. Pravilna hidracija može spriječiti neke od komplikacija u trudnoći i učiniti je ugodnijom i zdravijom.

Radna populacija

Ako se izuzmu situacije s ekstremnim gubitkom tekućine kod napornog rada, sporta ili slično, u srednjim godinama, kod radno aktivne populacije, blago izražena dehidracija česta je pojava zbog nerazvijene navike da se tijekom cijeloga dana nadoknađuje izgubljena tekućina. Iako je razvijena spoznaja o važnosti pijenja vode, okupiranost radom i ubrzani ritam i stil života pijenje tekućine čine sporednom aktivnošću. Osobe starije dobi Dehidracija je jedno od 10 najčešćih stanja zbog kojih starije osobe dospjevaju u bolnicu. Osobe starije dobi izloženije su dehidraciji zbog slabijeg reagiranja centra za žeđ u mozgu, inkontinencije, oslabljene funkcije bubrega, otežanog gutanja, problema kod držanja čaše, slabije pokretljivosti i zaboravljivosti.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika