02.11.2011. / 12:54

Autor: Hina

Protiv Boljkovca po starom ZKP-u

Kazneni postupak protiv Josipa Boljkovca vodi se po starom Zakonu o kaznenom postupku, što znači da će se osumnjičeni bivši šef karlovačke Ozne nakon ispitivanja u policiji naći pred istražnim sucem, a ne državnim odvjetnicima, doznaje se danas na zagrebačkome Županijskom sudu.

Josip Boljkovac (Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)Josip Boljkovac (Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)Kazneni postupak protiv Josipa Boljkovca vodi se po starom Zakonu o kaznenom postupku, što znači da će se osumnjičeni bivši šef karlovačke Ozne nakon ispitivanja u policiji naći pred istražnim sucem, a ne državnim odvjetnicima, doznaje se danas na zagrebačkome Županijskom sudu.

Glasnogovornica zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva Dunja Pavliček potvrdila je da je slučaj Boljkovac predmet zagrebačkog tužiteljstva te da se vodi po starome postupovnom zakonu.

O pojedinostima nije željela govoriti niti otkriti hoće li državno odvjetništvo za Boljkovca tražiti jednomjesečni pritvor.

Ni na sudu ni u državnom odvjetništvu nisu znali reći kada bi se Boljkovac mogao pojaviti pred istražnim sucem zagrebačkoga Županijskog suda, jednog od četiriju sudova u Hrvatskoj koji su ovlašteni za procesuiranje ratnih zločina.

Boljkovac je, po riječima njegova branitelja Ante Nobila, uhićen jutros oko sedam sati u Karlovcu, a po starom Zakonu o kaznenom postupku policija ga može ispitivati 24 sata i, ako je potrebno, od suda zatražiti dodatna 24 sata.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je da policija može zatražiti dodatno vrijeme, ali to ne znači da će u tom slučaju i učiniti. Na pitanje hoće li Boljkovac do kraja dana biti priveden istražnome sucu odgovorio je kako je to moguće. Najavio je uskoro policijsko priopćenje o slučaju Boljkovac.

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova Boljkovac, po riječima njegova branitelja Ante Nobila, uhićen je jutros oko sedam sati. U tijeku je premetačina njegove obiteljske kuće u Vukovoj Gorici, oko koje se okupilo mnogo novinara.

Boljkovčev sin Matija potvrdio je za Hinu u telefonskom razgovoru da je u tijeku premetačina kuće kojoj je nazočan Josip Boljkovac i njegov odvjetnik.

"Zasad ne mogu reći ništa drugo nego da se prema mom ocu postupa vrlo korektno", rekao je Matija Boljkovac.

Predsjednik karlovačke županijske organizacije Saveza antifašističkih boraca Mirko Miladinović izjavio je za Hinu da se jutros oko osam sati telefonom čuo s Josipom Boljkovcem koji mu je kratko rekao kako ne može razgovarati jer su kod njega u kući policajci, "prijatelji iz bivše firme".

Miladinović je u ime antifašista osudio način na koji se postupa prema Boljkovcu kao antifašistu i prvome hrvatskom ministru unutarnjih poslova jer sve predugo traje.

"Smatramo da se Boljkovac progoni u dnevno-političke svrhe i za svaku je osudu da se institucije države stavljaju u funkciju dnevne politike. Jako je važno da se u što skorijem roku riješi je li Boljkovac kriv ili ne", rekao je Miladinović te za večeras najavio sastanak predsjedništva SAB-a Karlovačke županije.

Još prije dvije i pol godine iz DORH-a su najavljivali kako policija dovršava svoj dio posla u vezi s prijavom protiv Boljkovca, koji je krajem Drugoga svjetskog rata bio šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA).

Krajem kolovoza ove godine ravnatelj policije Oliver Grbić rekao je da je kriminalističko istraživanje u završnoj fazi, na što je Boljkovac u medijima izjavio kako ne zna pojedinosti o logoru na karlovačkom području u kojem su stradavali ustaše i domobrani poslije Drugoga svjetskog rata te je ustvrdio kako se istragama protiv njega želi skrenuti pozornost s mnogo važnijih problema u Hrvatskoj. Rekao je da je bio zadužen za civilna pitanja te je odbio bilo kakvu odgovornost za ubojstva civila na karlovačkom području i za odvođenje zarobljenika iz logora Dubovca, u blizini Karlovca, koji su pogubljeni i bačeni u jame u šumi Kozjači.

Boljkovca je tada podupro i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji ga je posjetio u njegovoj kući i rekao kako se ne namjerava miješati u postupak, ali ga podupire kao prijatelja i prvog ministra u samostalnoj Hrvatskoj jer je, dodao je, zaslužan za mirnu tranziciju jugoslavenske policije u hrvatsku policiju.

Mesić je danas priopćio kako ga uhićenje Boljkovca nije pretjerano iznenadilo jer je aktualni ministar unutarnjih poslova u više navrata "davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smjeru kretati njegove aktivnosti". No, bivši predsjednik je dodao kako ga je vijest o uhićenju ipak u neku ruku šokirala jer, po njegovom mišljenju, pokazuje do koje su mjere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugoga svjetskog rata i bivši šef karlovačke Ozne, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 02.11.11. 14:19

Bog zna kaj bi bilo da je Franjo živ.
Da li bi i onda hapili Boljkovca.
Pa on je ipak bio prvi Franjin čovjek.
Jebemti vjetrove


registracija
16/2/11

pro, 02.11.11. 14:52

Stari KZP iz 1977 godine pa zar smo u bivšoj Jugoslaviji
kako se kome svidi rebnemo čovjeka po bivšem sistemu??!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika