02.11.2011. / 17:02

Autor: Hina

Njemačka poziva Grčku da se drži dogovorenog plana

Njemački ministar financija i drugi visoki njemački dužnosnici pozvali su Grčku da se drži dogovorenog plana pomoći usuglašenog s eurozonom i MMF-om i izbjegne opasnost koju nosi održavanje referenduma o posljednjem planu izvlačenja zemlje iz dugova.

Wolfgang SchaeubleWolfgang SchaeubleNjemački ministar financija i drugi visoki njemački dužnosnici pozvali su Grčku da se drži dogovorenog plana pomoći usuglašenog s eurozonom i MMF-om i izbjegne opasnost koju nosi održavanje referenduma o posljednjem planu izvlačenja zemlje iz dugova.

"Bilo bi od pomoći da se što prije razjasni kojim putem Grčka želi ići", kazao je ministar financija Wolfgang Schaeuble za Hamburger Abendblatt. On je poručio kako smatra da je Grčka "svjesna svoje odgovornosti te da će prihvatiti mjere koje su usuglašene jednoglasno".

Nakon što su se čelnici EU-a prošli tjedan dogovorili o mjerama pomoći Grčkoj grčki premijer George Papandreu zapanjio ih je pozivom na održavanje referenduma u Grčkoj o planiranom paketu pomoći vrijednom 130 milijarda eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvali su Papandreua u srijedu na hitni sastanak u Cannes prije summita G20.

Povjerenik europske komisije za energetiku Nijemac Guenther Oettinger kazao je kako potezi grčkog premijera čine situaciju znatno ozbiljnijom za zemlje koje nemaju najviši kreditni rejting kao i da raste opasnost daljnjeg pogoršavanja stanja. On je kazao za Die Welt da je grčki političar trebao unaprijed upozoriti svoje kolege u Europi o ideji održavanja referenduma.

"Strahujem da ćemo imati nestabilnu situaciju sve do referenduma. Grci imaju puno dobrih razloga da glasaju za paket. Mjere koje smo usvojili predstavljaju dobru priliku za njihovu zemlju. No, mnogo je frustracija i rezignacije u Grčkoj. Budu li Grci glasali protiv, posljedice su nepredvidive", kazao je Oettinger.

Prvi čovjek njemačke udruge banaka Michael Kemmer kazao je da se prije održavanja referenduma ne bi trebalo razmišljati o opciji otpisivanja duga među privatnim kreditorima.

Dnevni list Bild navodi da je čak i kancelarka bila iznenađena idejom grčkog premijera. Anketa koju je proveo magazin Stern pokazuje da njezino postupanje u krizi, koje mnogi kritiziraju, nagriza njezine izglede za treći kancelarski mandat. Polovica ispitanih bila je protiv njezina reizbora nasuprot 39 posto onih koji podržavaju. Njezino postupanje u krizi 46 posto Nijemaca ne odobrava dok ju je podržalo 42 posto.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika