02.11.2011. / 20:13

Autor: Hina

Josipović: Europa cijeni ulogu RH u regiji

Europa cijeni ulogu Hrvatske u regiji i ima projekt za cijelu regiju, a Hrvatska će podupirući susjede dati važan doprinos europskoj politici, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

Ivo JosipovićIvo JosipovićEuropa cijeni ulogu Hrvatske u regiji i ima projekt za cijelu regiju, a Hrvatska će podupirući susjede dati važan doprinos europskoj politici, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s predsjednikom Europskog parlamenta Jerzyjem Buzekom.

"Bilo mi je drago čuti da Europa cijeni ulogu Hrvatske u regiji i da ima projekt za cijelu regiju, a Hrvatska je značajni partner. Hrvatska će podupirući susjede dati važan doprinos europskoj politici", rekao je Josipović u izjavi za novinare nakon sastanka s Buzekom.

Josipović je izjavio da je završetkom pregovora i potpisivanjem pristupnog ugovora Hrvatska na prekretnici. "Hrvatska postaje zemlja koja će u ovom dijelu Europe biti dio EU-a, koja će biti na neki način model postupanja za naše susjede i siguran sam da zajedničkim naporima jugoistok Europe možemo pretvoriti u regiju mira stabilnosti i suradnje."

"Za mene osobno, kao i za Europski parlament vrlo je važna ova regija, ovaj dio Europe, i hrvatsko članstvo u EU bit će važno ne samo za Hrvatsku, ne samo za regiju, nego i za Europsku uniju", istaknuo je Buzek u izjavi za novinare. "Želimo da Hrvatska bude uzor za zemlje u regiji."

Josipović i Buzek također su istaknuli važnost kontinuiteta reformi.

"Reforme su potrebne posvuda, uključujući EU i uključujući reforme u državama članicama. Siguran sam da će i Hrvatskoj biti još potrebne daljnje reforme na području javne uprave, sudstva i pristupa informacijama. Upravo te reforme su osnova koja omogućava razvoj demokracije, ali isto tako i gospodarski razvoj neke zemlje. Zemlja bez transparentnog pravosuđa, bez pouzdanog neovisnog pravosuđa ne može očekivati velike investicije", rekao je Buzek.

Josipović je zahvalio Buzeku na osobnom angažmanu, ali i angažmanu cijelog Europskog parlamenta koji je dao punu potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u članstvo EU-a, a Buzek je čestitao hrvatskom predsjedniku na dosadašnjim postignućima RH.

Predsjednik Europskog parlamenta u četvrtak će boraviti u posjetu Srbiji, gdje će se sastati s predsjednicom srbijanskog parlamenta Slavicom Đukić Dejanović i obratiti se zastupnicima na posebnoj sjednici Skupštine Srbije. U petak se očekuje njegov posjet BiH.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika