02.11.2011. / 20:35

Autor: Hina

Predsjednička poruka

Izađite i glasujte, ovi izbori bi mogli biti prekretnica

Predsjednik Republike Ivo Josipović u večerašnjem je obraćanju iz svoga Ureda pozvao birače, građanke i građane Republike Hrvatske, da izađu na parlamentarne izbore 4. prosinca, naglasivši kako se dosadašnji model društvenih i političkih odnosa potrošio te da se Hrvatska nalazi na prekretnici, a izbori i u vremenima najveće krize mogu biti trenutak preokreta, novog optimizma i poleta.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u večerašnjem je obIvo JosipovićIvo Josipovićraćanju iz svoga Ureda pozvao birače, građanke i građane Republike Hrvatske, da izađu na parlamentarne izbore 4. prosinca, naglasivši kako se dosadašnji model društvenih i političkih odnosa potrošio te da se Hrvatska nalazi na prekretnici, a izbori i u vremenima najveće krize mogu biti trenutak preokreta, novog optimizma i poleta.

"Vjerujem da to predstojeći izbori mogu biti. To ovisi o vama građanke i građani, ali, ovisi i o sudionicima izbora: koalicijama, strankama i neovisnim listama. Da bi izbori bili pravi čin demokratskog izbora građana za budućnost zemlje, sudionici izbora svoje kampanje moraju voditi odgovorno, fokusirajući se na ključna pitanja razvoja društva, izlaska iz političke, gospodarske i moralne krize te budućnost Hrvatske u Europskoj uniji, našeg položaja na globalnoj svjetskoj sceni i uloge u regionalnom okružju", kazao je Josipović. Pozvao je birače da svojim glasom podupru bolju i pravedniju Hrvatsku.

"Najmoćnije oružje demokracije još uvijek je glasački listić – a on je u Vašim rukama", poručio je i dodao kako ne sumnja u to da Hrvatska ima dovoljno poštenih ljudi, sa snagom i vizijom koji mogu pomoći graditi bolju budućnost.

"Stoga, iziđite na izbore i dajte im potporu za velike zadaće koji stoje pred njima u ovim teškim vremenima. Možda će baš Vaš glas odrediti budućnost Hrvatske", rekao je hrvatski predsjednik.

Izrazio je uvjerenje da prljave kampanje kojima se blati suparnike, te kampanje koje su fokusirane isključivo na prošlost bez pogleda u budućnost, neće donijeti uspjeh.

Dodao je kako prošlost nije nevažna, a novija je prošlost, rekao je, Hrvatskoj donijela povijesnu pobjedu u Domovinskom ratu, neovisnost, demokraciju i mnoge pozitivne pomake u društvu.

"Članstvo u NATO i zaključenje pregovora s EU potvrda su da je Hrvatska dostigla mnoge visoke demokratske standarde. I prošli saziv Hrvatskog sabora dao je tome doprinos", rekao je predsjednik Republike, istaknuvši kako je "danas vrijeme u kojemu moramo kreirati budućnost".

Podsjetio je kako je u svojoj predsjedničkoj kampanji govorio o novoj pravednosti, o nadolazećoj krizi liberalnog kapitalizma u kojemu su gramzivost, nedostatak društveno odgovornog poslovanja, nedostatak morala i poštenja, i u biznisu i u politici i u društvu općenito, prouzročili globalnu krizu kakvu naša generacija ne pamti.

"U Hrvatskoj je ta kriza imala i specifične uzroke u ratnom profiterstvu, dijelom kriminalnoj pretvorbi i privatizaciji, korupciji i nedovoljnoj izgrađenosti demokratskih institucija", kazao je Josipović. Upozorio je da ozbiljna ekonomska i opća društvena kriza, rastuće siromaštvo, nezaposlenost i brojni problemi u funkcioniranju sustava kod mnogih građana izazivaju opravdani gnjev, ali i strah, apatiju, beznađe.

"Mogu razumjeti građane koje je kao nikada u našoj novijoj povijesti, obuzela letargija i nepovjerenje u političare i njihova obećanja. Izbori su trenutak da se podsjetimo kako svojim glasom možemo utjecati na svoju budućnost. Možemo izabrati one koji znaju izaći iz krize, možemo potaći optimizam, odgovornost prema vlastitoj budućnost, odgovornost političara i onih koji upravljaju resursima, možemo probuditi energiju i kapital, materijalni i duhovni, koji danas skriven malo doprinosi našem razvoju", naglasio je te ocijenio kako "nema mjesta rezigniranosti".

"Nakon prvih dvadeset godina, jedna faza razvoja našeg društva okončana je i danas, pred izbore, Hrvatska se nalazi na prekretnici", rekao je Josipović i dodao kako ju, suštinski, prepoznajemo "u potrebi da se reformama i odlučnim otklonom od korupcije otvori novo poglavlje razvoja hrvatskog društva".

"Zato se i od sudionika izborne utakmice s pravom očekuje da građanima ponude razvojne perspektive Hrvatske, da ponude viziju njena razvoja u narednom desetljeću", kazao je Josipović.

Istaknuvši kako Europa te mnoge zemlje pa i organizacije, imaju napisan programski dokument, jasan koncept razvoja u drugom desetljeću XXI. stoljeća, predsjednik Republike kazao je kako i Hrvatska, posebno njeni lideri, moraju učiniti isto, planirati razvoj naše domovine.

"Ako možda i nije za očekivati cjelovit projekt razvoja do samih izbora, očekujem barem njegove naznake i spremnost da nova vlada odmah po preuzimanju dužnosti okupi sve kreativne snage hrvatskog društva na planiranju naše budućnosti. I sam, kao i brojni građani i organizacije, želim da razvojni koncept Hrvatske bude put u društvo uspjeha, blagostanja i pravednosti", naglasio je.

Hrvatski građani s pravom mogu tražiti da Hrvatska u okviru novih, pravednijih odnosa bude aktivno društvo, inovativno društvo i društvo kvalitete života, rekao je Josipović i dodao kako od sudionika u izbornoj kampanji očekujem da biračima daju odgovor kako će to Hrvatska postati.

Aktivno društvo, uz ostalo, pretpostavlja pravednost i jednakost šansi za sve ljude, posebno mlade, dostupnost rada i ostvarenje prava na rad, otvorenost poduzetništvu i investicijama, transparentnost institucija i odgovornost politike, jačanje uloge nevladina sektora i socijalnu uključenost pojedinaca i društvenih skupina, istaknuo je.

U aktivnom i pravednom društvu, naglasio je Josipović, svatko može dostojanstveno živjeti od svoga rada ili zaslužene mirovine, a nužan dio tog koncepta su i spremnost na jačanje vladavine prava, pune afirmacije svih ljudskih prava i demokratskih institucija, te odsustvo diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Slobodni mediji, ističe, kao dio aktivnog i demokratskog društva moraju biti slobodni od svakog političkog, oglašivačkog ili drugog pritiska.

"Jednake mogućnosti obrazovanja, ulaganja u znanost i inovacije, uvođenje novih tehnologija, korištenje komparativnih prednosti Hrvatske te uključenost u europski i globalni znanstveni i obrazovni prostor pretpostavke su našeg napretka", naglašava.

Josipović je ukazao i na nužnost zaštite prirodnih resursa (tlo, more, vodu, zdravu hranu…), prihvaćanje obnovljivih izvora energije, osiguranje zdravlja građana, ali i dostupnost kulturnih dobara, informacija i novih tehnologija, kao nužan uvjet da Hrvatska bude društvo kvalitete života .

Naglašava i kako pravedno društvo osigurava primjerenu kvalitetu života i posebno osjetljivim skupinama, invalidima, žrtvama rata, bolesnima i starima.

"Hrvatska može biti pravedno društvo, samo ako bude aktivno i inovativno društvo, društvo kvalitete života, društvo koje vodi računa i o materijalnim i duhovnim vrijednostima", kazao je Josipović u svome obraćanju te poručio hrvatskim građanima da su predstojeći parlamentarni izbori prilika da svojim glasom i povjerenjem pruženim nekoj od koalicija, stranaka ili neovisnih lista odred "svoju budućnost, budućnost svoje djece i naše Domovine Hrvatske".

"Izbori su prilika da Hrvatska, njen budući Sabor i Vlada, osnaženi novim demokratskim legitimitetom, ma kojih boja bili, odlučno i s optimizmom otvore novu stranicu naše povijesti. I sam s optimizmom gledam na našu budućnost", rekao je predsjednik Republike i pozvao birače, a posebno sve mlade i one koji glasaju prvi put, da iskoriste svoje ustavno pravo i izađu na izbore i odluče o budućnosti Hrvatske.

"Poštovane građanke i građani Republike Hrvatske, Izađite na izbore i svojim glasom poduprite bolju i pravedniju Hrvatsku!", zaključio je predsjednik Republike Hrvatske Josipović na kraju svog govora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 02.11.11. 22:28

Prekretnica?

Nešto kao 1918. ili 1945.?


registracija
14/11/07

laufer, 02.11.11. 23:06

Normalno i pametno.
Zato je i izabran od većine ljudi u ovoj zemlji.


registracija
2/6/11

stereo, 03.11.11. 07:08

Tako je Ivo prekretnica, ove kvislige i kriminalce treba u buksu na d u g o d u g o godina.


registracija
31/1/10

STTony, 03.11.11. 08:24

stereo, nikako ne zaboravi oduzimanje sve imovine njima i 3 koljena oko njih.

Tko ne može dokazati da to što ima je stečeno legalnim putem treba mu oduzeti.

Jedino tada će sve imati smisao.


registracija
18/6/09

Papar, 03.11.11. 09:26

Savjetnička kompanija Vesne Pusić, „Ascendant d.o.o.“, osnovana je 17.12.2003. godine i istog mjeseca je sklopila svoj prvi savjetnički posao s Ministarstvom znanosti i tehnologije. 23.11.2003. Račan je izgubio izbore i taj „posao“ Vesna Pusić je sklopila u doba tehničke vlade. Drugi posao tvrtke Vesne Pusić bio je sa Ivicom Mudrinićem. Vesna Pusić u svojoj imovinskoj kartici navodi da je 2007. Godine imala 1.400.000 kuna dobiti od tvrtke Ascedant. Vesna Pusić u isto vrijeme je osnovala i tvrtku koja se bavi uslugama u mobilnoj telefoniji Mobitel d.o.o.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika