02.11.2011. / 22:09

Autor: Hina

Rusija izgubila desetke milijardi dolara s padom Gadafija

Rusija je izgubila desetke milijardi dolara potencijalnih prihoda od prodaje oružja s padom libijskog čelnika Moamera Gadafija, izjavio je u srijedu dužnosnik zadužen za izvoz ruskog oružja.

Moamer GadafiMoamer GadafiRusija je izgubila desetke milijardi dolara potencijalnih prihoda od prodaje oružja s padom libijskog čelnika Moamera Gadafija, izjavio je u srijedu dužnosnik zadužen za izvoz ruskog oružja.

Rusija, koja je drugi najveći svjetski izvoznik oružja nakon SAD-a, često je spominjala gubitak od 4 milijarde dolara u ugovorima o prodaji oružja Libiji.

"Podatak o 4 milijarde dolara je samo nominalan, stvarni gubitak prihoda može premašiti desetke milijardi dolara", izjavio je Mihail Dimitrijev, čelnik ruske Fedralne službe za vojnu i tehničku suradnju.

"Nema sumnje da imamo gubitke...Mi više nemamo ugovore s novim libijskim vodstvom na vojnom području", rekao je Dimitrijev novinarima u Sankt Peterburgu.

Ugovori o prodaji oružja potpisani pod Gadafijevom vladavinom, činili su 12 posto izvoza ruskog izvoza oružja u 2010., a ukupno su vrijedili 10 milijardi dolara. Zbog embarga na oružje uvedenog u travnju, Rusija je izgubila 4 milijarde dolara na novim ugovorima. Rusija je isporučila Gadafiju topove i rakete koje su vladine snage koristile u sedam mjeseci borbi protiv ustanika.

Neki diplomati kritizirali su Kremlj zbog dvosmislenog stava tijekom krize u Libiji, koji po jednoj strani označila uskrata potpore pobuni protiv Gadafija, a po drugoj podrška sankcijama protiv njega i omogućavanje vojne intervencije Zapada sa suzdržanim stavom u Vijeću sigurnosti UN. Takvo nesuglasje unutar ruske vladajuće elite glede Libije, izazvalo je i rijetko javno neslaganje između premijer Vladimira Putina i predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
5/10/11

Dragi, 03.11.11. 01:02

A ko im je kriv kada su glasali, kako su glasali, u SB i dozvolili da se donese takva rezolucija kojom je srušen režim Gadafija.


registracija
17/10/07

Radmila, 03.11.11. 01:06

A tako je to u svijetu biznisa. Ko da vise. Vec ce se oni nagoditi sa dilerima.


registracija
17/12/10

zmaj, 03.11.11. 07:46

Što uradi cionističko-terorističko-militaristička korporacija NATO, od jedne ultrarazvijene, moderne, avangardne, socijalističke zemlje, vratili je u kameno doba, (uglavnom zbog 3 stvari, nećemo sad o tome), ja se sramim što sam član NATO fašista kriminalnih!


registracija
27/8/09

Lujo1, 11.11.11. 09:26

Tzv. "ruska elita" je u zadnjih 20-tak godina preokupirana isključivo brigama o toma kako što više opljačkati tu njihovu zemlju, a o nekakvim međunarodnim problemima im se sad "ne isplati" razmišljati.
To isto je delal i ruski car, a znamo kak je prošel - na žalost novi ruski močnici nisu baš dobro proučili rusku povijest - a ona se ponavlja kak veliju mudri ljudi!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika