03.11.2011. / 08:41

Autor: Sandra Bartolović

Sitna boranija

Alibi za armagedon

Sada kada je Jadranka Kosor dobila sjajan alibi za HDZ-ov armagedon, prave kampanje više neće i ne treba biti. Možda tek malo izbornog folklora poput Karamarkovog antitotalitarističkog hapšenja Josipa Boljkovca ne bi li se zadnjim snagama ogrebali za možda mandat više kako bi uspjeli vratiti kredit

Jadranka Kosor glavninu svog izbornog posla manje-više je odradila. Bio je to zbrčkani potpourri svega i svačega, uglavnom neatraktivnog i odbijajućeg mirisa. Malo se kadilo Europskom unijom, Svetom Stolicom, braniteljima u Ustavu, vraćenim dugom penzionierima, borbom protiv korupcije u kojoj nema nedodirljivih, čuvanjem Hrvatske. Pa onda naramak crvenih, komunista, jugosfere, Beograda čije mišljenje nećemo, Srba, predsjednika države koji radi za opoziciju. I onda, onako en passant, poklanjanje knjiga ogulinskoj knjižnici, pa malo do Željezare Split, pa se stigne otvoriti i Eltzov dvorac u Vukovaru, usput i spomen-ploču u Bogdanovcima, bogme i komad Istarskog ipsilona, isposluje se isplata potraživanja očajnim radnicima Đakovštine (pa si je na vrat navalila jednako dešperatne zaposlenike KIO Orahovica, koji samo traže jednaki tretman), a naišla je i na Dane hrvatskog turizma, obišla Makarsku i Imotski...

Vrhunske isprike

To je samo manji dio aktivnosti zadnjih desetak dana. Ipak za nju osobno najbolja je i najvažnija vijest prošlotjedna službena potvrda da se protiv HDZ-a kao pravne osobe vodi istraga za zamračivanje više od 30 milijuna kuna u zadnjih nekoliko godina i prateća odluka o blokiranju zgrade središnjice HDZ-a.

Istraga

Među važnijim stvarima u životu je imati dobru izliku kad zabrljaš. Vrhunsku ispriku za očekivani izborni potop Jadranki Kosor osigurali su Mladen Bajić i Dinko Cvitan pokretanjem istrage u samo predvečerje izbora. Bajić, s najistančanijim političkim instinktom u Hrvatskoj ikada, čuvajući se lonca kukuriknuo je tek kada je procijenio da su stvari za njega potpuno sigurne i bezbolne, toplo se preporučujući budućoj vlasti koja ga već duže vrijeme mrko gleda. Duže vrijeme je i vrlo izvjesno da Jadranka Kosor nema šanse dobiti izbore i zadržati se u premijerskoj fotelji, SDP-u i Kukuriku koaliciji unatoč. No, uvijek bolje izgleda ispasti žrtvom kalkulantskog državnog tužitelja sklonom selektivnosti i osluškivanju politike koji tempira istragu (koja s njom i njenim najbližim suradnicima nema nikakve veze, ali će naravno surađivati u istrazi) na trenutak koji već poljuljanu stranku definitivo baca na koljena. Spremno sekundiraju i pristrani mediji koji navijaju za kukurikavce, imaju dvostruke kriterije i ne daju svima pravo na ravnopravan start.

Neznanje, korupcija, bahatost...

To puno ljepše zvuči nego na izborima biti potučen do nogu zbog neznanja, nesposobnosti, nečinjenja, korupcije, kriminala, bahatosti, arogancije, kupovanja pristaša državnim novcem, i, uostalom, teškom insuficijencijom izbornog legitimiteta. Jer kada se pokvareno urote podli tužitelj i zli mediji, onda je najisplativije naricati o povratku u baraku, kretanju od nule, tražiti od članstva da osobno garantiraju za kredit kojim će finanicirati izbornu kampanju nakon što su presahli crni fondovi, i plašiti javnost dvotrećinskom većinom Kukuriku koalicije koja će onda svako malo mijenjati Ustav ne bi li skresala prava braniteljima, srezala plaće i mirovine, a dovest će i MMF. Sve to, jasno, uz punu potporu radu neovisnog pravosuđa, DORH-a i USKOK-a.

Zločinačka stigma

Sada kada je Jadranka Kosor dobila sjajan alibi za HDZ-ov armagedon, prave kampanje više neće i ne treba biti. Možda tek malo izbornog folklora poput Karamarkovog antitotalitarističkog hapšenja Josipa Boljkovca ne bi li se zadnjim snagama ogrebali za možda mandat više kako bi uspjeli vratiti kredit. Za potrebe potvrđivanja alibija, prigodno je pred kamerama upriličen i slet stranačkih pionira koji svojoj predsjednici hrle u susret i patetično-dramatično na plemenitu i pravedničku joj dušu stavljaju obavezu i odgovornost skidanja zločinačke stigme s 220 tisuća ljudi. Ipak je tu stranku i sustav osmislio teatrolog.

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 08:50

Znate li zašto je Poljska izbjegla krizu? Provela je lustracije! Iz institucija Poljske udaljeni su neprijatelji poljskog naroda, pripadnici njihove partije, njihove udbe i odgovarajuće doušničke mreže, koja je manipulirala Solidarnost i druge pokušaje Poljaka da se otmu kontroli Moskve. Slično su kod nas Udba i KOS bili u službi Beograda. U komunističkoj i policijskoj agenturi Poljske našlo se i domoljuba, onih koji su bili odani Poljskoj i Poljacima, a kod nas su okolnosti bile gore, jer su Hrvati u sastavu jugoslavenske sigurnosti više puta testirani na otpor prema hrvatskoj nacionalnoj ideji.


registracija
18/6/09

Papar, 03.11.11. 09:25

Savjetnička kompanija Vesne Pusić, „Ascendant d.o.o.“, osnovana je 17.12.2003. godine i istog mjeseca je sklopila svoj prvi savjetnički posao s Ministarstvom znanosti i tehnologije. 23.11.2003. Račan je izgubio izbore i taj „posao“ Vesna Pusić je sklopila u doba tehničke vlade. Drugi posao tvrtke Vesne Pusić bio je sa Ivicom Mudrinićem. Vesna Pusić u svojoj imovinskoj kartici navodi da je 2007. Godine imala 1.400.000 kuna dobiti od tvrtke Ascedant. Vesna Pusić u isto vrijeme je osnovala i tvrtku koja se bavi uslugama u mobilnoj telefoniji Mobitel d.o.o.


registracija
14/7/11

Trinity, 03.11.11. 11:08

Izlikom za očekivani izborni potop zbog istrage mogu hdzovci mazati oči jedino sebi samima, da im bude lakše. Jer, u povijesti će ostati zabilježeno da su propali upravo zbog teške insuficijencije izbornog (a onda i svakog drugog) legitimiteta uslijed vlastite nesposobnosti, neznanja, nečinjenja,bahatosti, kupovanja glasova, rasipanja državnog novca, lošeg gospodarenja, korupcije, kriminala...što je sve poprimilo tolike razmjere da je državu i građane gotovo bacilo na koljena. Pokretanje istrage je zato prirodni slijed, kao što bi bilo prirodno da ta stranka nestane s (relevantne) političke pozornice.


registracija
5/3/10

starimudrac, 03.11.11. 12:29

papar, na kojoj si ti temi?


registracija
8/7/09

bankar, 03.11.11. 13:08

on je kliknuo nešto drugo


registracija
17/12/10

zmaj, 03.11.11. 14:38

Totalna iksčuga na tekst, samo bih zadnju rečenicu prepravio. Nije stranku i sustav osmislio teatrolog, nego Titov đenero i predsjednik NK Partizana, teatrolog ga je samo razvio do u najsitnijih detalja!!!


registracija
2/1/11

prohujalo, 05.11.11. 07:21

zmaj
potpisujem-svaka cast


registracija
26/11/09

CH2710, 06.11.11. 10:48

A gdje su ptice... da zjevačima na slici napune usta...?


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 06.11.11. 16:59

Kakav mi truli zakon imamo kad nam na zdrave oči i čistu pamet ovo sve radi bagra sa slike i to godinama.


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 06.11.11. 22:19

"...i plašiti javnost dvotrećinskom većinom Kukuriku koalicije..." kratak, i dobar komentar kampanje jedne stranke i njezine predsjednice koja se unaprijed opravdava zašto će izgubiti izbore.


registracija
12/12/10

Klarens, 07.11.11. 04:13

Da li i jedan od ovih krtica na slici
..................................................
NEMA chlansku iskaznicu KPJ
.................................................


registracija
12/12/10

Klarens, 07.11.11. 04:18

Cijelu ovu ochajnu tragediju Sitnozubije
...........................................................
Osmislila , pripremila i realizirala je KPJ
............................................................
Chak i statisti su njeni chlanovi !!!
.........................................................
Mi smo samo lobotomizirane zhrtve
........................................................
U ulozi nemochnih promatracha


registracija
10/11/11

legija91, 10.11.11. 11:38

prijedlog; napisati OBAMI pismo da nam posudi na dva dana ČAK NORISA da poubija ovu gamad a mi obami u zamjenu poslati u afganistan KOTROMANOVIČA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika