03.11.2011. / 09:27

Autor: Hina , Nacional.hr

8. studenoga

Veliki asteroid prolazi kraj Zemlje

Asteroidi kao što je ovaj vjerojatno su dostavili organske, na ugljiku temeljene materijale na Zemlju, omogućivši život. "Bez objekata te vrste, mi vjerojatno ne bih bili ovdje", kazao je

IlustracijaIlustracijaIdućeg utorka 8. studenoga veliki asteroid proći će pokraj Zemlje unutar Mjesečeve orbite, pružajući znanstvenicima rijetku priliku da izbliza promotre stijenu koje bi mogla kriti vrijedne tragove podrijetla našega planeta.

Asteroid 2005 YU55 naći će se 8. studenoga na približno 324.600 kilometara od Zemlje, objavila je u utorak američka svemirska agencija NASA. To je 85 posto udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

Asteroidi često prolaze tako blizu, ali su premali da bi izazvali veći interes.

Ovaj je širok 396 metara - veličine nosača zrakoplova. Posljednji put je tako veliki asteroid prošao kraj Zemlje 1976., a sljedeći će biti 2028., predviđa NASA.

Don Yeomans, upravitelj NASA-ina Programa za objekte blizu Zemlje iz sustava Laboratorija za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, rekao je kako je ovaj prelet prilika da se sazna više o asteroidima C-tipa koji su na bazi ugljika, u slučaju da takav zaprijeti udarom u Zemlju.

On će također ponuditi "tragove o tome kako je bilo kada je naš Sunčev sustav formiran", rekao je Yeomans.

Asteroidi kao što je ovaj vjerojatno su dostavili organske, na ugljiku temeljene materijale na Zemlju, omogućivši život. "Bez objekata te vrste, mi vjerojatno ne bih bili ovdje", kazao je.

Prelet asteroida posebno je uzbudljiv za istraživače jer s današnjom tehnologijom mogu proučavati objekt bez potrebe da se na njega šalje svemirska sonda, za razliku od 1976.

Asteroid 2005 YU55 je grubo sferičnog oblika, polako rotira i tamniji je od ugljena, prema zadnjim radarskim promatranjima NASA-e.

Astronomi amateri moći će promatrati asteroid ako imaju teleskop s otvorom od 15 cm ili većim.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika