03.11.2011. / 11:59

Autor: Deutsche Welle

Italija pod pritiskom

Uoči summita G20 održana je izvanredna sjednica talijanske Vlade na kojoj su usvojene nove mjere za suzbijanje krize. Berlusconi se u Cannesu nije htio pojaviti praznih ruku

ArhivaArhivaTalijanska vlada je sinoć (02.11.) raspravljala više od dva sata o načinima izlaska iz krize. Uoči sastanka iz krugova bliskih Vladi moglo se čuti o mogućem usvajanju uredbe kojom se odobrava hitna provedba reformi. No ministri su se na koncu uspjeli dogovorili samo oko određenih izmjena u okviru već postojećeg Zakona o stabilizaciji, javila je agencija Ansa. Očekuje se da će ove izmjene Parlamentu biti predložene u petak (04.11.).

Neimenovani predstavnik vlade izjavio je da je kabinet predložio prodaju javne imovine, kao i privatizaciju državnih poduzeća. Osim prodaje državne imovine u Prijedlogu zakona bi se trebali naći i poticaji za investicije u infrastrukturu i liberalizacija tržišta rada.

Za razliku od uredbe, koja bi odmah stupila na snagu, u ovom slučaju je riječ tek o nadopunama novog "plana" koji može stupiti na snagu tek nakon što ga odobre oba doma talijanskog parlamenta. Talijanski mediji su uoči izvanredne sjednice Vlade izvještavali kako se premijer Berlusconi ne želi pojaviti na summitu u Cannesu, a da pri tome nema dogovorene mjere protiv krize.

Opasnost za eurozonu

Berlusconi je nakon oštrih prigovora na račun postojećih mjera štednje na summitu EU-a prošlog tjedna u Bruxellesu predstavio pismo namjere u kojem se govori o liberalizaciji, reformama mirovinskog sustava i infrastrukturnom programu u cilju poboljšanja gospodarskog rasta. U okviru tih mjera predviđene su i izmjene Zakona o zaštiti radnika koje su u Italiji već naišle na protivljenje prije svega ljevice i sindikata.

Na izvanrednoj sjednici Vlade navodno je došlo do žestokog sukoba između Berlusconija i ministra gospodarstva Giulia Tremontija, javljaju talijanski mediji. Donošenju uredbe o mjerama za izlazak krize usprotivio se i predsjednik države Giorgio Napolitano.

Italija je nakon Grčke najzaduženija zemlja eurozone. Turbulencije na tržištu i rastuće kamate mogle bi talijansko gospodarstvo gurnuti u duboku krizu. Zbog toga ta zemlja, koja je treća ekonomija eurozone, predstavlja veliku opasnost za zajedničku moentarnu uniju.

Autori: Ursula Kissel / Zorica Ilić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika