03.11.2011. / 12:30

Autor: Nacional.hr

Pupovac

Europa će čuti za uhićenje Boljkovca

"Čovjeka koji je i sam sedamdesetih bio žrtva progona zbog hrvatskoga nacionalizma, sada se želi osuditi kao komunističkog egzekutora", nastavio je Pupovac

Milorad Pupovac (Pixsell)Milorad Pupovac (Pixsell)"Hapšenje Josipa Boljkovca zloupotreba je rezolucija Vijeća Europe i Europskog parlamenta i mi ćemo učiniti sve da upozorimo ta tijela", rekao je predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac, dodavši kako to smatra 'vrlo ozbiljnim problemom'. "Čovjeka koji je i sam sedamdesetih bio žrtva progona zbog hrvatskoga nacionalizma, sada se želi osuditi kao komunističkog egzekutora", nastavio je Pupovac, a prenosi Novi list.

Pojasnio je kako je riječ o zloupotrebi rezolucija kojima VE i EP osuđuju komunističke režime i zločine koje su počinili pojedinci za vrijeme dok su bili na vlasti. Dodao je kako je s Boljkovcem, tada ministrom unutarnjih poslova, surađivao početkom 90-ih i imao njegovu potporu u pokušaju mirnoga rješenja hrvatsko-srpskih sukoba na Baniji i u Gorskome kotaru. Nastavlja kako je poslije promjene vlasti 2000. godine s njime surađivao na 'obnovi drugačijega pristupa od onoga u devedesetima, obnovi multietničnosti i antifašizma, koji je objedinjavao Hrvate i Srbe'.

"Neobično je za zemlju čiji su prvi predsjednik i prvi ministar unutarnjih poslova bili antifašisti, da sada obračunava sa svojim antifašistima zbog navodnih ratnih zločina iz 1945. Protivimo se hapšenju. Nadamo se da će pravosuđe i politika pronaći adekvatan odgovor na taj revizionistički zahvat. U zemlji u kojoj je porušeno tri tisuće partizanskih spomenika, i u kojoj su zločini počinjeni uime desnih ideologija mnogo veći problem u posljednjih dvadeset godina, sada se kao problem predstavlja jedan od utemeljitelja ove države, antifašist i zagovornik suživota Hrvata i Srba, kao i mirnoga rješenja jugoslavenske krize", jasan je bio Pupovac.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 03.11.11. 12:43

Srbine, baš si me prestrašio svojom izjavom,......brrrrrr,...brrrrrrr


registracija
30/11/10

jato, 03.11.11. 12:44

Oprosti na komplimentu što te nazvah Srbinom, ti si izdajnik, veleizdajnik, šurovao si sa četnicima i ti bi sada krojio pravdu.


registracija
8/7/09

bankar, 03.11.11. 13:01

to pupi i bravo jato


registracija
9/8/09

vinko12, 03.11.11. 13:07

vidi srpskih i hravtskih boljsevika kako kukaju, i to EU, koja se borila protiv komunizma pola stoljeca. E moj glupi pupavac.
Nego premijerko dobro si ih nagazila, samo nastavi.
Ovo su samo zlocinacki vojnici komunisticke revolucije. Glavni kapo broz jos uvijek se velica.
Sada on dolazi na red. Ucini to premijeko i biti ces KRALJICA HRVATA i pobjednica izbora.


registracija
14/7/11

Trinity, 03.11.11. 13:08

Ajde Pupovče, konačno i od tebe jedna dobra! ( posebno ovo o progonu jednog od utemeljitelja Hrvatske, antifašista (što nekima najviše smeta) i o rušenju partizanskih spomenika).
Krivnju za zločin treba mu tek dokazati. Pa, ako i bude dokazana, svejedno će ostati antifašist.
Kao što su i naši generali heroji. A ne zločinci.


registracija
10/7/09

Anemona, 03.11.11. 14:09

Nisam sklona Pupovcu,ali se u ovom istupu slazem s njim.

Trinity - potpisujem.


registracija
26/10/11

eezy, 03.11.11. 14:27

Čim Pupovac nešto kaže treba smjesta pustiti vodu najmanje "tri" puta.


registracija
1/4/07

ulomax, 03.11.11. 15:18

mene vise zanima kad ce hapsiti tebe ,stanimirovica ,dakulu i tisuce drugih koji su abolirani .Poslije toga zasjeli u politicke fotelje od opcine do vlade umjesto da su dobili zabranu javnog ipolitickog djelovanja na 50g.Ako im to nebi bilo po volji, izgon ili tokmak.


registracija
9/1/10

vallone, 03.11.11. 15:43

kad čitam ove komentare, pitam se:"Pa, tko bi Hrvatima uopće ugodio!?"Upravo ovo je jedan od razloga zašto nama uvijek treba strani tutor.


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 15:47

Na primjeru uhićenja Boljkovca se ponajbolje pokazuju "lica" iz one stare: "Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag".

Reakcije mnogih ljudi pokazuju o čemu su u Hrvatskoj, Anno Domini 2011., uopće radi.
Dvostruki kriteriji, na temu ratnih zločina, pokazuju za koju se državu smjelo boriti i činiti ratne zločine i nasuprot tomu, za koju se državu nije smjelo boriti a o ratnim zločinima da i ne govorimo.

Ako se samo usporede dvije osobe, kao Glavaš ili Merčep sa Boljkovcem ili Stanimirovićem, sva pravda koja grmi iz Kumrovca i Haaga na te teme, postaje gola kao iz one "Car je gol"!

Sapienti sat!


registracija
11/1/10

fluid, 03.11.11. 16:11

Zvonko@ Pogrešno prepričana stara poslovica. Ide ovako,Ne pada snjeg da prekrije brijeg već da zvjerima tragove sakrije( ili pokrije).Ti si napisao upravno suprotno značenje te lijepe stare poslovice.Pozdrav.


registracija
14/12/06

crestor, 03.11.11. 17:18

Klaus Barbie , nacisticki zlocinac iz Lyona iz 1943 , Francuzi su mu sudili prije par godina , imao je preko 90 godina. Nikad nije kasno.
A sto se tice Pupovca , normalno je da svak brani svoje.


registracija
6/7/11

mariandr, 03.11.11. 18:02

Puštanje magle od HDZ-a da bi se malo sakrili....


registracija
5/3/10

starimudrac, 03.11.11. 19:14

milorad pupovac najavio tužbu protiv hrvatske zbog boljkovca, sudu EU. sramota je da srbin mora braniti hrvata od hrvatske. hvala ti, milorade!


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 19:25

Dio s prestavljanja knjige Sunčica koju toplo preporučam Miloradu Pupovcu:

"Ovo su istiniti iskazi, svjedočanstva, žena o ratnom zločinu silovanje koje su proživljavale u vrijeme ratne agresije Srbije i JNA na Hrvatsku. U vremenu kada ih Hrvatska nije mogla zaštititi.
Ovo su istinita svjedočanstva o zarobljavanju, silovanju, maltretiranju, ponižavanju žena i muškaraca, vršenih kao dio ratne strategije agresora.
Zatočene žene na okupiranom dijelu našeg Vukovara, kao vojničko roblje odvođene su u kuće, zatvarane i bile na raspolaganju. Na svakoj od tih vukovarskih kuća na ogradi je bila oznaka – bijela krpa. Iskazi se odnose i na silovanja na teritoriju Srbije.
Zapisano je dio proživljenog, malog broja žena. Odredila sam 14 iskaza kao 14 postaja Križnog puta jer ovo je bio Križni put koji su prolazile. U njihovom Križnom putu postoji i petnaesta postaja, živjeti sam s proživljenim i susretati zločince. Živjeti s osjećajem napuštenosti, nezaštićenosti, bez pravde koja bi postavila razliku između žrtve i zločinca. O svemu šutjeti.

Sunčica je osmomjesečna zatočenica. U procesu koji se vodio protiv počinitelja zločina nad njenom majkom, kao statistički podatak navodi se da se u stanu za silovanje nalazila i osmomjesečna djevojčica. I to je sve. Majka navodi da su vojnici bacali na njenu bebu svoje teške vojničke jakne. Beba se mogla ugušiti. Majka nije mogla zaštiti ni sebe ni nju, trpjela je užas.
Nije pokrenuta odgovornost nasilja nad osmomjesečnom Sunčicom, samo je zločincima u ponovljenom postupku kazna prepolovljena, žrtva nije obeštećena.

Ova petnaesta postaja događa se u vremenu oslobođene zemlje, uspostavljenih državnih institucija hrvatske države koja želi biti članica europskog demokratskog svijeta. Hrvatska nije nastala na temeljima parlamentarnog dogovora, ona je krvlju i žrtvama izborena.
Hrvatska tu krv i te žrtve mora poštivati, ne deklarativno nego istinski.
Kako Hrvatska smije prešućivati ratni zločin? Kako to da ne postoji pravo žrtve? Pitanje je svih nas kojima je pravda ispred politike.
Zbog čega se ovaj ratni zločin taji, kada su žrtve tu među nama. Nije li prešućivanje zločina također zločin.

Zato je >Sunčica< tu, da nitko ne prešućuje osmomjesečnu logorašicu, da se ne prešućuje ratni zločin, da žrtve znaju da je prošlo vrijeme kada ih njihova država nije mogla zaštiti. >Sunčica< je napor žrtava iskazati svjedočanstvo s kojim državne institucije trebaju pokrenuti procese obeštećenja žrtava, pokretanje procesa protiv počinitelja, članova agresorske vojne ili paravojne snage.

Ne postoje li zakonske odredbe, stvorite ih. Žrtve više neće šutjeti."


registracija
28/4/10

Zvonko, 03.11.11. 20:29

fluid,
slučaj Boljkovca sigurno neće sakriti nego naprotiv, otkriti tragove.
Izjave Mesića, Pupovca, Kajina, Nobila i drugih su tragovi "zvijeri" na snijegu.

Ostaje samo pitanje slobode izražavanja i...šta je prvo, trag ili snijeg...?!?!


registracija
2/11/11

vilibald, 03.11.11. 23:03

jebem ti mater četničku , a nacionalu udbašku


registracija
5/3/10

starimudrac, 04.11.11. 00:19

vilibalde, kakva je tvoja mater? jeli to njen odgoj? ili nedostatak?


registracija
2/6/11

stereo, 04.11.11. 07:24

Kada malo bolje razmislim možda Boljkovac i ima nešto sa ubijanjem civila, pa nebi ga Tuđman bez veze angažirao.
S obzirom da su Tuđmanovi generali suđeni za najveća zlodjela i ratne zločine, a što ide u prilog činjenica veličine izrečenih kazni, počinjem sumnjati. Tuđman je sakupljao najveće desperadose ovih prostora za obanu nečega što su na kraju opljačkali. Evo i to se dokazuje suđenjem Sanaderu.
Nema nikoga iz Vlade RH koji nije iz HDZ-a a da nije pod istragom.


registracija
3/9/10

vasiona55, 04.11.11. 08:38

Hvala gosp. Pupovcu, kojega inače ne volim baš previše, što se zauzima za starca, antifašistu, koji nam je zajedno s mnogima donio slobodu 1945. Svaka se sloboda krvavim dankom plaća. I malo je nevinih, ako ih uopće ima, i s jedne i s druge strane.No, mi Hrvati, ne možemo priznati da je A. Pavelića, kao i njegovi hrvatski sljedbenici bio na pogrešnoj strani i da su radili zločine samo takve i u ratu i poraću. A pobjednici su se branili u ratu i obranili poredak u poraću. A svi vi u kojima teče ustaška krv, umatate vaše ideje u domoljublje u ovim našim preteškim vremenima, smirite strasti i shvatite da je fašizam proizveo antifašizam i da je to tak.


registracija
3/9/10

vasiona55, 04.11.11. 08:49

Zvonko, šta misliš, da ne postoje dokazi i s druge strane? Majku mog prijatelja ubili su ustaše metkom u čelo dok ga je dojila. Za tebe je možda to u redu, jer ti imaš svoje mjere i svoje kriterije. Zadojeni ste. Jako ste zadojeni i prepuni mržnje. Zahvalna sam mojim roditeljima, antifašistima, što ni prema kome ne osjećam mržnju, jer ju ni oni nisu osjećali prema onima koji su im uništili obitelji i lijepu mladost koju su živjeli prije rata.


registracija
21/4/11

spBN, 05.11.11. 10:01

Evo rezultata naci/fasizma:

http://www.youtube.com/watch?v=wP_PRwiRkmw&feature=related


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika