03.11.2011. / 13:24

Autor: Hina

Kućni test na rak grlića maternice mogao bi spasiti živote

Kućni test na rak grlića maternice mogao bi spriječiti tisuće slučajeva te bolesti kod žena koje ne idu ili im nisu dostupni redoviti papa testovi, utvrdili su britanski znanstvenici.

Pap test za kućnu upotrebuPap test za kućnu upotrebuKućni test na rak grlića maternice mogao bi spriječiti tisuće slučajeva te bolesti kod žena koje ne idu ili im nisu dostupni redoviti papa testovi, utvrdili su britanski znanstvenici.

Kućni test, kojim se otkriva ljudski papiloma virus odgovoran za razvoj raka grlića maternice, bio je široko prihvaćen među ženama u okviru istraživanja koje je obuhvatilo 20 tisuća Meksikanki i bio je uspješniji od uobičajenog papa testa kojim se otkrivaju rani znakovi bolesti.

Oko deset tisuća žena u okviru istraživanja same su uzimale uzorke za testiranje a drugih desetak tisuća išlo je na papa testiranje u klinike. Kućnim je testom otkriveno četiri puta više slučajeva raka grlića maternice i tri puta više prekanceroznih stadija bolesti, objavili su znanstvenici u medicinskom časopisu Lancet.

Britanski znanstvenici koji su pomogli razvijanju novog testa kažu da rezultati upućuju na veliki potencijal kućnog testa naročito kod žena koje žive u zemljama gdje su standardni papa testovi nedostupni. Uzorak za kućni test žena uzima sama i nakon toga ga obrađuje automatizirani sustav.

Rak grlića maternice drugi je najčešći rak kod žena i svake godine u svijetu se otkrije 500 tisuća novih sluačajeva a 250 tisuća žena umire, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Gotovo svi karcinomi grlića maternice povezani su s genitalnom infekcijom ljudskim papiloma virusom.

Istraživanje je pokazalo i jedan nedostatak - primjena kućnih testova davala je i više lažno pozitivnih rezultata koji nose dodatne troškove za zdravstvenu skrb jer su potrebna daljnja testiranja da bi se utvrdilo da je žena ipak zdrava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika