03.11.2011. / 14:10

Autor: Hina

U BiH počinje potraga za zalihama nafte i plina

Predstavnici vlade Federacije Bosne i Hercegovine i nizozemskog naftnog giganta Shell potpisali su u četvrtak u Sarajevu memorandum o razumijevanju, koji bi trebao označiti početak istraživanja mogućih nalazišta nafte na području toga bosanskohercegovačkog entiteta.

U BiH kreće potraga za naftom i plinomU BiH kreće potraga za naftom i plinomPredstavnici vlade Federacije Bosne i Hercegovine i nizozemskog naftnog giganta Shell potpisali su u četvrtak u Sarajevu memorandum o razumijevanju, koji bi trebao označiti početak istraživanja mogućih nalazišta nafte na području toga bosanskohercegovačkog entiteta.

Memorandumom, na koji su potpise stavili predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić i voditelj Shellova odjela za istraživanje i strategiju Marcus Antonini, predviđena je izrada digitaliziranih geoloških i geofizičkih prikaza podataka o potencijalnim nalazištima nafte kao i strukturalna rekonstrukcija tektonskog vijenca Dinarida.

Rezultati ranijih istraživanja provedenih u BiH u drugoj polovici 20. stoljeća ali i istraživanja u okolnim zemljama ukazuju na realnu mogućnost postojanja isplativih zaliha nafte i plina u BiH, priooćila je federalna vlada u Sarajevu.

Vlada FBiH obvezala se učiniti Shell-u dostupnim podatke o potencijalmim nalazištima nafte i plina kojima raspolažu Federalni zavod za geologiju i tvrtka Energoinvest.

Shell bi, s druge strane, trebao osigurati vrlo precizan uvid u stanje rezervi plina, nafte i ostalih fosilnih goriva, kao i potpunu procjenu komercijalne isplativosti eksploatacije na području FBiH.

Nakon što Shell utvrdi koliko i gdje ima nafte i plina, u slučaju pozitivnih nalaza, prve istraživačke bušotine u FBiH se mogu očekivati u 2013. godini, a eksploatacija početkom 2015. godine.

Istodobno je potraga za potencijalnim nalazištima nafte i plina počela i na teritoriju Republike Srpske.

Tvrtka "Jadran-naftagas" na temelju ugovora s entitetskom vladom angažirala je ruske stručnjake koji su u četvrtak počeli provoditi seizmička istraživanje na području Bosanske posavine.

Tijekom idućih pet godina, kako je najavljeno, očekuje se otkrivanje nalazišta koja bi mogla sadržavati milijune tona nafte.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika