03.11.2011. / 15:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Pričuvni pukovnik u fokusu svijeta

Srbijanska agencija Tanjug prenosi kako je bivši premijer inzistirao objasniti razloge zbog kojih je stekao čin pukovnika Hrvatske vojske

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav SmoljanovićNovinske agencije prenijele su da je na početku suđenja za ratno profiterstvo, prvog takvog procesa u Hrvatskoj, bivši premijer Ivo Sanader u četvrtak u Zagrebu s gnušanjem odbacio optužbe i rekao da se ne osjeća krivim.

"Sanader je s gnušanjem" odbacio optužbe da je ratni profiter, izvijestila je agencija Reuters.

Britanska agencija piše da je Sanader najviši dužnosnik optužen za korupciju od proglašenja hrvatske države.

"To je prvi put u Hrvatskoj da netko pred sudom odgovara po optužbama za 'ratno profiterstvo', ističe pak francuska agencija AFP.

Srbijanska agencija Tanjug citira Sanaderove riječi da nije ni tražio ni dobio proviziju i citira njegove riječi da se "uvijek vodio uvjerenjem da služi narodu te mu je bila strana pomisao o proviziji".

Agencije su prenijele i objašnjenje Sanaderova branitelja Čede Prodanovića da optužbe za ratno profiterstvo ne mogu vrijediti retroaktivno jer je zakon stupio na snagu nakon počinjenja djela iz optužnice.

"U uvodnim riječima (Prodanović) je upozorio na neke nelogičnosti optužnice, kako s pravnog aspekta tako i iz aspekta činjenica", piše slovenska agencija STA.

Agencije ističu da su protiv Sanadera pokrenute još četiri istrage za korupciju, od kojih je jedna za "ilegalno financiranje" vladajućeg HDZ-a.

Ističu da je stranka i sama postala predmet istrage.

"Suđenje je tim snažnije odjeknulo jer počinje mjesec dana do parlamentarnih izbora 4. prosinca", piše AFP.

Suđenje je dio protukorupcijske kampanje koju je počela Sanaderova nasljednica premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor kako bi ispunila kriterije za ulazak u Europsku uniju 2013., piše Reuters.

Dodaje da je Hrvatska pod povećalom Bruxellesa iako je vlada završila pristupne pregovore u lipnju.

Austrijska novinska agencija APA navodi kako se Sanader izjasnio da nije kriv, da je suđenje bilo odgođeno zbog Sanaderova lošeg zdravstvenog stanja i da su ročište iz sudnice prenosile sve hrvatske televizijske postaje.

"Sudac je omogućio izravan prijenos današnjeg ročišta", piše beogradska agencija Beta i napominje da za suđenje vlada veliko zanimanje domaćih i stranih medija.

Beta je istaknula da se proces nastavlja u petak svjedočenjem bivšeg hrvatskog premijera Nikice Valentića.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi kako je bivši premijer inzistirao objasniti razloge zbog kojih je stekao čin pukovnika Hrvatske vojske.

U jedinom slučaju gdje je osim za korupciju optužen i za ratno profiterstvo, nakon čitanja optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke, Sanader je rekao da se ne osjeća krivim.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika