03.11.2011. / 16:28

Autor: Hina

180 tisuća razloga za ulazak u Sabor

Svaka politička stranka, nezavisna lista ili kandidat nacionalnih manjina će po jednom osvojenom zastupničkom mjestu na parlamentarnim izborima za troškove izborne promidžbe od države dobiti po 180 tisuća kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Za svakog zastupnika država će izdvojiti po 180 tisuća kunaZa svakog zastupnika država će izdvojiti po 180 tisuća kunaSvaka politička stranka, nezavisna lista ili kandidat nacionalnih manjina će po jednom osvojenom zastupničkom mjestu na parlamentarnim izborima za troškove izborne promidžbe od države dobiti po 180 tisuća kuna, odlučila je danas hrvatska Vlada.

Odlukom o privremenom financiranju državnog proračuna u prvom tromjesečju 2012. za troškove predizborne kampanje osigurano je ukupno 28 milijuna kuna.

To je, istaknula je premijerka Jadranka Kosor, za 20 milijuna kuna manje nego na prošlim parlamentarnim izborima 2007.

"Moramo i dalje vjerovati da je trend štednje, skromnosti i natjecanja u programima prije i iznad svega", poručila je Kosor.

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je kako odluku, kojom je za 20,7 milijuna kuna smanjen iznos naknade za troškove kampanje, vlada ne donosi samo u cilju štednje, već i zbog činjenice da su dosadašnje kampanje često u javnosti ostavljale gorak okus da iskazani troškovi nisu odgovarali potrošenom u kampanji.

Novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe unio je više restrikcija i može se bolje nadzirati cijela izborna utakmica, kao i troškovi izborne promidžbe, kazao je.

Prema odluci, stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike manjina imaju pravo na naknadu troškova izborne promidžbe u visini od 180 tisuća kuna po osvojenom zastupničkom mjestu.

Za to bi ukupno trebalo 27,18 milijun kuna, kazao je Mlakar objašnjavajući na što bi išlo preostalih oko 820 tisuća kuna.

Tako bi stranke i nezavisni kandidati koji na izborima dobiju više od 5 posto glasova birača u izbornoj jedinici, ali u raspodjeli ne dobiju zastupnički mandat, dobili naknadu od 30 tisuća kuna.

Kandidatima za manjinske zastupnike koji su u Hrvatskoj zastupljeni s manje od 1,5 posto stanovnika, a na izborima nisu ušli u Sabor iako su dobili više od 15 posto glasova u izbornoj jedinici, bit će nadoknađeni troškovi u visini od 15 posto iznosa naknade koja pripada zastupniku.

U vladinoj odluci stoji i da se naknada troškova izborne promidžbe isplaćuje političkim strankama na njihov poseban račun, otvoren upravo za financiranje tih troškova, a kandidatima za manjinske zastupnike te nazavisnim listama na njihov poseban račun.

Spomenute naknade isplatit će se iz državnog proračuna u roku od 60 dana od objave konačnih izbornih rezultata.

Vlada je izviještena i o provedbi Programa gospodarskog oporavka, a premijerka Kosor pritom je iznijela i niz makroekonomskih podataka - o rastu BDP-a u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 0,8 posto, rastu robnog izvoza u devet mjeseci za 7,6 posto, rastu trgovine na malo, kao i podatke da je broj nezaposlenih u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine manji za 2 posto.

Posebno je istaknula podatak o izravnim inozemnim ulaganjima koja su u prvih šest mjeseci ove godine iznosile 485,3 milijuna eura i dvostruko su veća nego u prvom polugodištu lani.

Premijerka je izdvojila i podataka o bruto dobiti poduzetnika koja je u prvom polugodištu ove godine iznosila 18,5 milijardi kuna, što je za 9,5 milijardi kuna ili 105,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Vlada je danas odlukom o iznosu naknade za financiranje rada Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) i u idućoj godini te naknade zadržala na razini ove i prošle godine.

Tako će ta naknada i iduće godine za benzine iznositi 15,10 lipa po litri, za dizele 25,40 lipa po litri, za lož ulja 5 lipa po kilogramu, dok se za plavi dizel i nadalje neće plaćati.

Od te se naknade očekuje prihod HANDE u idućoj godini od 650 milijuna kuna, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika