03.11.2011. / 16:41

Autor: Hina

I Izrael prestaje financirati UNESCO

Izrael je u četvrtak objavio da prestaje financirati agenciju Ujedinjenih naroda za kulturu zbog UNESCO-ove odluke da u punopravno članstvo primi Palestinu.

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzrael je u četvrtak objavio da prestaje financirati agenciju Ujedinjenih naroda za kulturu zbog UNESCO-ove odluke da u punopravno članstvo primi Palestinu.

U priopćenju premijera Benjamina Netanyahua kaže da je UNESCO-ova odluka smanjila izglede za postizanje mirovnog sporazuma s Palestincima te da će Izrael prestati uplaćivati dva milijuna dolara na godinu.

SAD, kao glavni izraelski saveznik, već je prestao financirati UNESCO, što je toj agenciji uskratilo 22 posto svih sredstava.

Glasovanje u ponedjeljak palestinski je predsjednik Mahmud Abas nazvao diplomatskom pobjedom. Zbog izostanka mirovnih pregovora Abas je inzistirao na priznanju palestinske države u Ujedinjenim narodima, a i tome su se potezu usprotivili, među ostalima i SAD i Izrael.

Dan nakon glasovanja u UNESCO-u Izrael je najavio da će graditi dvije tisuće stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jeruzalemu te da će zamrznuti prijenos poreza Abasovoj Palestinskoj samoupravi.

"Koraci poput ovoga ne potiču mir nego ga udaljavaju", rekao je Netanyahu i ponovno pozvao Abasa na mirovne pregovore bez postavljanja uvjeta. Pregovori su propali prije više od godinu dana jer je Abas inzistirao da Izrael prvo mora prestati graditi židovska naselja.

Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze žele utemeljiti svoju državu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Te je teritorije Izrael okupirao ratom 1967.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika