03.11.2011. / 17:43

Autor: Hina

Homen: Najbolji način za rješenje problema povlačenje tužbi

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak, dan uoči isteka roka za srbijanski odgovor na hrvatski podnesak upućen Međunarodnom sudu pravde u Haagu (ICJ) vezano uz međusobne tužbe za genocid Hrvatske i Srbije, kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi.

Slobodan HomenSlobodan HomenDržavni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak, dan uoči isteka roka za srbijanski odgovor na hrvatski podnesak upućen Međunarodnom sudu pravde u Haagu (ICJ) vezano uz međusobne tužbe za genocid Hrvatske i Srbije, kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi.

''Što se tiče politike vlade Republike Srbije, u više navrata smo jasno rekli da smatramo da je najbolji način rješavanja problema povlačenje međusobnih tužbi. Naravno, za to je nužno da postoji politička volja na obe strane. Mi i dalje smatramo da je to najbolje rješenje, a o konkretnim potezima će odlučiti naš tim koji se time bavi'', naveo je Homen na tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanske vlade.

Homen nije želio odgovoriti je li i kada će srbijanska strana uputiti odgovor na hrvatski podnesak, kazavši kako on u ovom trenutku ne bi licitirao time kakva će biti odluka, ali da srbijanska vlada čvrsto stoji na svom stajalištu da je najbolje da se tužbe međusobno povuku.

Ali, istaknuo je Homen, u slučaju da do toga ne dođe i da ne postoji spremnost hrvatske strane, Srbija će braniti svoje interese.

Pozivajući se na neimenovane izvore u srbijanskoj vladi, beogradski mediji proteklih dana izvještavali su kako će Srbija 4. studenog ICJ-u predati dopunjenu protutužbu protiv Hrvatske za genocid, nakon čega će ICJ Zagrebu dati dodatno vrijeme da prouči novu argumentaciju te eventualno odgovori, a zatim zakazati ročište.

Srbijanski podnesak najvjerojatnije će imati više od tisuću stranica, a među argumentima srbijanske strane, kako je isticano, jedan od najjačih je presuda Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine tijekom akcije ''Oluje'', kao i dio u kojem se pobijaju hrvatske optužbe na srbijansku protutužbu.

Srbijanski pravni tim je, dodaje se, na listama koje je uputio Zagreb, našao više od 300 propusta, dok je Hrvatska imala samo desetak primjedbi na srbijanske popise stradalih.

Rok za srbijanski odgovor na hrvatski odgovor dostavljen ICJ-u u prosincu 2010. na srpsku protutužbu istječe 4. studenog.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.

Vezane vijesti

'Najave o povlačenju tužbe za genocid su pružanje ruke pomirenja'

'Najave o povlačenju tužbe za genocid su pružanje ruke pomirenja'

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je kako izjave hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, glede… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika