03.11.2011. / 19:44

Autor: Hina

Fisiju u Fukushimi nije uzrokovala nekontrolirana reakcija

Tokyo Electric Power (Tepco), tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushimom u četvrtak je priopćio da nedavna fisija otkrivena u jednom reaktoru vjerojatno nije posljedica nekontrolirane lančane reakcije.

FukushimaFukushimaTokyo Electric Power (Tepco), tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushimom u četvrtak je priopćio da nedavna fisija otkrivena u jednom reaktoru vjerojatno nije posljedica nekontrolirane lančane reakcije.

Plin xenon 133 i 135 otkriven u reaktoru 2 nastao je "spontanom" fisijom urana, kao što se događa i u ispravnim elektranama, izjavio je dužnosnik Tepcoa Junichi Matsumoto.

Vrijednosti izmjerene u utorak i srijedu premale su da bi u pitanju bila nekontrolirana i eksponencijalna nuklearna lančana reakcija, jer bi u tom slučaju morale biti i 1000 puta više, dodao je Matsumoto.

Tepco je iz opreza u noći na srijedu u reaktor ubrizgao 10 tona vodene otopine borne kiseline kako bi upila neutrone i zaustavila možebitni lančani proces.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika