03.11.2011. / 23:19

Autor: Hina , Nacional.hr

'Papandreu odlazi, Grčka dobiva nepolitičku vladu'

Grčki premijer George Papandreu postigao je dogovor s ministrima da odstupi i preda vlast dogovorenoj koalicijskoj vladi, ako mu pomognu da dobije glasovanje o povjerenju u petak, kazali su u četvrtak navečer vladini izvori upoznati sa sastankom kabineta.

George PapandreuGeorge PapandreuGrčki premijer George Papandreu postigao je dogovor s ministrima da odstupi i preda vlast dogovorenoj koalicijskoj vladi, ako mu pomognu da dobije glasovanje o povjerenju u petak, kazali su u četvrtak navečer vladini izvori upoznati sa sastankom kabineta.

Oni su rekli da je ministre koji su uključeni u pogodbu vodio ministar financija Evangelos Venizelos.

"Rečeno mu je da mora otići mirno kako bi spasio svoju stranku", rekao je jedan izvor za Reuters pod uvjetom anonimnosti. "On je pristao na ostavku. Bilo je vrlo civilizirano, bez gorčine".

Izvor je rekao kako je Papandreu priznao da je napravio grešku pozivajući u ponedjeljak na referendum o paketu pomoći Grčkoj dogovorenom s EU-om prošli tjedan. Njemački i francuski čelnici pozvali su ga na sastanak u Cannesu u srijedu, gdje su tražili da se Grčka drži dogovora ili riskira isključenje iz eurozone.

"Venizelos mu je rekao da se mora povući i za njegovu dobrobit i radi stranke, te da će mu ministri pomoći to učiniti. To je pod uvjetom da preživi glasovanje o povjerenju, koje uopće nije sigurno", rekao je izvor.

Ministar nazočan sastanku, rekao je da je Papandreou pristao odstupiti nakon što je dogovorio koaliciju s konzervativnnom Novom demokracijom.

"To je bio dogovor. To se sada pokazuje teško jer oporbeni čelnik Antonis Samaras postavlja sve te uvjete", izjavio je ministar pod uvjetom anonimnosti.

Izvori iz Nove demokracije rekli da predviđaju stvaranje nepolitičke vlade, koja će vladati četiri do šest tjedana do prijevremenih izbora, te da je Papandreoua ostavka bila ključni uvjet.

"Mi čak ne želimo da imamo svoje ljude u toj vladi. U stvari, bilo bi najbolje ako je posve nepolitička", rekao je visoki dužnosnik ND-a.

Obje strane su suglasne da bi ta vlada trebala ratificirati sporazum o pomoći Grčkoj s EU-om i MMF-om, vrijedan 130 milijardi eura, a potom organizirati izbore.

Dužnosnici u uredu grčkog premijera odbili su komentirati rasprave sa sjednice vlade. Papandreu nije objavio da će podnijeti ostavku, a njegov je ured opetovano negirao takvu namjeru.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika