04.11.2011. / 11:57

Autor: Marko Biočina

Poznat dobitnik naftnog posla godine

Kako su dvije kompanije od pet kompanija koje su sudjelovale na natječaju već za Nacional neslužbeno potvrdile kako se nemaju namjeru žaliti na razultat natječaja, velike su šanse da će ugovor između Ine i HŽ-a vrlo brzo biti sklopljen

IlustracijaIlustracijaNakon više od godinu i pol dana i tri poništena natječaja, čini se kako je poznat dobitnik hrvatskog naftnog posla godine. Kako neslužbeno doznaje Nacional.hr, 800 milijuna kuna vrijedan ugovor o opskrbi Hrvatskih željeznica dizel gorivom, trebao bi biti sklopljen s najvećom nacionalnom naftnom kompanijom Ina. Prema tim informacijama, Ina je ponudila uvjerljivo najbolju cijenu na natječaju, gotovo jedan posto veći količinski rabat od najbliže konkurencije, te najbolje uvjete otplate.

Kako su dvije kompanije od pet kompanija koje su sudjelovale na natječaju već za Nacional neslužbeno potvrdile kako se nemaju namjeru žaliti na razultat natječaja, velike su šanse da će ugovor između Ine i HŽ-a vrlo brzo biti sklopljen. Radi se o velikom preokretu s obzirom da je Ina tek prije nekoliko mjeseci bila suočena s velikim kritikama zbog načina na koji je pristupila ovom natječaju. Podsjetimo, Ina je na prvom natječaju bila poražena zbog previsoke cijene, no kad je taj natječaj zbog proceduralnih razloga poništen, na ponovljeni se nije niti javila.

Iako u Ini nikad nisu formalno objasnili zašto su se odlučili propustiti natjecati se za dobivanje tako vrijednog posla, neslužbeno se moglo doznati da nisu bili zadovoljni uvjetima natječaja, odnosno da su procijenili kako je bonitet HŽ-a loš. Ipak, takva odluka menadžmenta izazvala je kritike čak i od strane nekih članova Nadzornog odbora kompanije, pa kad je natječaj poništen još jednom, donesena je odluka da se ipak pošalje ponuda. Ipak, to se nije dogodilo zbog teškog propusta jer je ponuda podnesena tri minute prekasno, te stoga diskvalificirana.

Posljedice te pogreške sad su, nakon još jednog otkazivanja natječaja, ipak neutralizirani, a u kompaniji se neslužbeno može doznati kako pobjedu na tenderu za HŽ smatraju početkom revitalizacije veleprodajnog segmenta kompanije i povratka dijela tržišta koji je izgubljen tijekom proteklih godinu i pol dana.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika