04.11.2011. / 13:51

Autor: Nacional.hr

Umrla legendarna pjevačica Ana Štefok

Vječni evergreeni ostat će pjesme poput Majko, nemoj plakati, Hvala ti za ljubav, Ne mogu ti vjerna biti, Varaš se, znaj, Balada, Exodus, Doviđenja, sretan put i druge

Ana Štefok (Foto: Croatia Records)Ana Štefok (Foto: Croatia Records)Legendarna pjevačica zabavne glazbe 60-ih i 70-ih godina, Ana Štefok, preminula je jučer u 72. godini. Počela je pjevati u crkvenom zboru, a nastavila u Prvom pljesku u zagrebačkom Varijeteu. Njezin je predivni zvonki sopran osvajao publiku i žirije mnogobrojnih manifestacija, pa je u kratkom razdoblju postala pobjednica sarajevskog festivala "Vaš šlager sezone" 1968. (s pjesmom Molitva Kemala Montena i Sabina Varešanovića) i Opatijskog festivala 1970. godine (s pjesmom Želim malo nježnosti i ljubavi Alfija Kabilja), a ostala je upamćena i po nastupu na Festivalu kajkavske popevke u Krapini 1973. i pjesmi Međimurje zeleno. Dva je desetljeća žarila i palila glazbenom scenom te je bila česta gošća televizijskih i radijskih emisija.

U dugogodišnjoj karijeri snimila je veliki broj predivnih pjesama koje su ostale zabilježene na Zlatnoj kolekciji u izdanju Croatia Records iz 2009. godine. Vječni evergreeni ostat će pjesme poput Majko, nemoj plakati, Hvala ti za ljubav, Ne mogu ti vjerna biti, Varaš se, znaj, Balada, Exodus, Doviđenja, sretan put i druge. Za bivši je Jugoton objavila oko 25 singl ploča i albuma. Pjevačica božanstvena glasa, koju se starije generacije sjećaju kao domaće Edith Piaf, nastupala je po cijelom svijetu i pjesmama koje su joj pisali najpoznatiji domaći skladatelji (Kabiljo, Britvić, Nardelli, Gotovac i dr.) slijedila je svjetske trendove popularne glazbe. Godine 1989. godine potpuno se povukla sa scene.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika