04.11.2011. / 16:14

Autor: Nacional.hr

Opernim spektaklom “Nabucco” započela humanitarna akcija “Mine se tiču i mene”

INA i Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina“ predstavile početak humanitarne akcije „Mine se tiču i mene“ u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku

Božidar Šnajder, Đurđa Adlešič, Zoltán Áldott,  Dražen Alerić, Petar Selem i Filippo ZiganteBožidar Šnajder, Đurđa Adlešič, Zoltán Áldott, Dražen Alerić, Petar Selem i Filippo ZiganteU Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen početak humanitarne akcije "Mine se tiču i mene." Akciju zajednički pokrenule INA - Industrija nafte, d.d. i Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez mina" s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć u protuminskom djelovanju - razminiranju područja ugroženih minama, edukaciji stanovništva te pomoći žrtvama mina.

Početak akcije obilježila je svečana predstava "Nabucco", Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a sav prihod od ulaznica za predstavu namijenjen je Zakladi „Hrvatska bez mina". Konferenciji su prisustvovali Božidar Šnajder, intendant HNK U Osijeku, Đurđa Adlešič, ravnateljica Zaklade „Hrvatska bez mina", Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, Dražen Alerić, pročelnik za kulturu grada Osijeka, Petar Selem, redatelj predstave, Filippo Zigante, gost-dirigent iz Italije te solisti Opere HNK u Osijeku.

"Sudjelovanjem u protuminskom djelovanju želimo dodatno doprinijeti kvaliteti i sigurnosti života u Hrvatskoj bez mina i podići svijest javnosti o opasnosti od mina te potaknuti i ostale da se aktivno uključe u rješavanje problema jer cilj nam je isti - potaknuti razvoj i prosperitet dijelova Hrvatske koje koči upravo opasnost od mina", rekao je tom prilikom Zoltán Áldott.

Sredstva koja će biti prikupljena ovom akcijom iskoristit će se za protuminsko djelovanje što uključuje niz aktivnosti kao što su sam proces razminiranja, edukacija stanovništva te pomoć žrtvama mina.

Božidar Šnajder zahvalio se Ini na podršci koju je dala HNK u Osijeku te dodao kako mu je drago da humanitarna akcija ima i kulturnu notu.

Režiju "Nabucca" potpisuje Petar Selem, koji je oko sebe okupio sve eminentna imena počevši od poznatog talijanskog dirigenta Filippa Zigantea, Nabucca je na premijeri pjevao Talijan Carmelo Corrado Caruso, a njegovu kći Abigaille Gabriella Morigi. Na premijeri predstave židovskog svećenika Zaccariu pjevao je hrvatski operni pjevač Boris Martinović, što je potvrda da je s "Nabuccom" osječki HNK dobi kulturni događaj najveće vrijednosti.

Humanitarna akcija trajat će od 5. studenog do 31. prosinca 2011. godine, a građani Hrvatske akciji se mogu pridružiti pozivom na broj 060 800 070.

INA je ove godine Zakladi „Hrvatska bez mina" već osigurala sredstva u iznosu od 500.000 kuna koja su se iskoristila za pokriće troškova humanitarnog razminiranja minski sumnjive površine koja se nalazi u središnjem dijelu Vukovarsko - srijemske županije, u Općini Stari Jankovci.

U Hrvatskoj je danas, kao posljedica domovinskog rata, ostalo 775 km2 minski sumnjivog prostora koji obuhvaća 12 županija zagađenih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Mine u Hrvatskoj uzrokuju cijeli niz gospodarskih, ekoloških i sigurnosnih poremećaja jer su velike poljoprivredne površine, šume i dijelovi obala rijeka i danas nedostupni zbog miniranosti ili sumnje u njihovu miniranost, upravo je brzina i učinkovitost čišćenja poljoprivrednih površina i nacionalnih parkova jedan od najvećih prioriteta na što ukazuje i podatak da je od mina, do danas, stradala 1945 osoba, od čega 504 smrtno.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika