04.11.2011. / 16:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Dopuna srpske tužbe protiv Hrvatske

Rok za srbijanski odgovor na hrvatski odgovor dostavljen ICJ-u u prosincu 2010. na srpsku protutužbu ističe danas, a sadržaj podnesaka za sada ostaje nepoznat široj javnosti jer je postupak još uvijek u ''pisanoj fazi''

Boris Tadić (Sanjin Strukić/PIXSELL)Boris Tadić (Sanjin Strukić/PIXSELL)Srbija je Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) u petak podnijela dopunske pisane argumente u postupku pred ICJ-em u povodu međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, javila je srbijanska agencija Beta pozivajući se na neimenovane izvore u Haagu.

Rok za srbijanski odgovor na hrvatski odgovor dostavljen ICJ-u u prosincu 2010. na srpsku protutužbu ističe danas, a sadržaj podnesaka za sada ostaje nepoznat široj javnosti jer je postupak još uvijek u ''pisanoj fazi'' koja podrazumijeva povjerljivost dokumenata koje prilažu strane u postupku.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.

Najnoviji srbijanski podnesak, kako prenosi Beta, sastoji se od 320 stranica i 76 pratećih dokumenata na oko tisuću stranica. Do zakazivanja glavne usmene rasprave u ovom postupku ostaje još da Hrvatska u pisanom podnesku uzvrati na dodatne argumente Srbije, a rok za to sud će odrediti naknadno.

Glavna usmena rasprava mogla bi, navodi se, ne dođe li u međuvremenu do izvansudske nagodbe i povlačenja međusobnih tužbi, biti održana 2013. godine.

Srbija se u najnovijem obimnom podnesku između ostalog poziva na presudu kojom je Haaški tribunal u travnju osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine, tijekom i poslije operacije ''Oluje'' 1995. godine.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi. ''Što se tiče politike vlade Republike Srbije, u više navrata smo jasno rekli da smatramo da je najbolji način rješavanja problema povlačenje međusobnih tužbi. Naravno, za to je nužno da postoji politička volja na obe strane. Mi i dalje smatramo da je to najbolje rješenje, a o konkretnim potezima će odlučiti naš tim koji se time bavi'', naveo je Homen dodajući da će, ako se tužbe ne povuku i ako ne postoji spremnost hrvatske strane, Srbija braniti svoje interese.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 04.11.11. 22:17

Jedno će zauvijek ostati istina.Bez obzira na sve presude protiv Hrvata ,branitelja,političara ili bilo koga, a koje će donijeti bilo koji sud na svijetu,ostaje činjenica da je Srbija uz pomoć JNA napala Hrvatsku.Ne obrnuto nego točno tako.Svi srpski i svjetski pokušaji promjene te teze,nemogu nikada promijeniti jednu i jedinu istinu.SRBIJA JE NAPALA HRVATSKU.Oprostiti da ali zaboraviti nikada !Srbi nemaju ni morala ni osobnog samopoštovanja da se suoče sa tom istinom tako da svi njihovi pokušaji laži i zamjene teza,govore da su kao narod smeće koji ne zaslužuje ničije povjerenje.Nikada i nigdje.


registracija
12/1/11

bozhidar, 05.11.11. 16:54

da, najveci zlocin [daleko veci nego i izgon srba iz dijelova seoske hrvatske--ukoliko i do koje mjere je to istina] je napad srbije na hrvatsku, kosovo, i bosnu.

sad cekamo haski sud da potvrdi izvornu osudu G i M ili da je izmjeni sasvim ili do neke mjere.

bilo to kako bude, sto se nas hrvata tice, drzat cemo srbiju kao velikog krvnika hrvatskog naroda sve dok srbija ne prizna da je jedini ili glavni krivac svih zala, ratnih zlocina na kosovu, u bosni, i hrvatskoj nakon 90te g.

dakle, nadam se da ce svi hrvati i dalje podrzavati nasu tuzbu za srpski genocid pocinjen nad hrvatima, bosancima, i albancima.

sibenik je vec rekao da nece do groba oprostiti srbiji!
hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika