04.11.2011. / 16:36

Autor: Hina

EK ostaje pri svojim preporukama za Srbiju i Crnu Goru

Europska komisija ostaje pri svojim preporukama da se Srbiji odobri kandidatski status, a Crnoj Gori početak pregovora i ističe da je na zemljama članicama da o tome donesu odluku, izjavio je u petak Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje.

Boris TadićBoris TadićEuropska komisija ostaje pri svojim preporukama da se Srbiji odobri kandidatski status, a Crnoj Gori početak pregovora i ističe da je na zemljama članicama da o tome donesu odluku, izjavio je u petak Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje.

"Europska komisija je preporučila da se Srbiji odobri kandidatski status, podrazumijevaći da će se ona vratiti dijalogu s Kosovom, a za Crnu Goru smo preporučili početak pregovora i Komisija se čvrsto drži tih preporuka. Naravno da je na zemljama članicama da to odobre", rekao je Stano odgovarajući na upit da komentira informacije po kojima se Njemačka i Francuska zauzimaju da se o tome ne odlučuje na sljedećem summitu u prosincu, nego da se odgodi za neki od narednih sastanaka na vrhu.

"Ne komentiramo stajališta pojedinih zemalja članica", rekao je Stano, dodajući da je do summita koji se održava 9. prosinca ostalo još dovoljno vremena za "raspravu, razmišljanje i pronalaženje konsenzusa između zemalja članica".

Čelnici EU-a tradicionalno na prosinačkim summitima raspravljaju o izvješćima i preporukama Europske komisije o zemljama iz procesa proširenja. Ako se to sada odgodi na ožujak ili lipanj sljedeće godine bit će to dodatni znak da se zemljama EU-a ne žuri s nastavkom proširenja.

Podgorički list Vijesti objavio je, pozivajući se na neslužbeni njemačko-francuski dokument, da se Berlin i Pariz zauzimaju za to da se o preporukama Europske komisije ne odlučuje u prosincu, nego najvjerojatnije u lipnju sljedeće godine.

Taj francusko-njemački "non-paper" upućen je Komisiji prije nego što je objavila izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata 12. listopada.

U tom se dokumentu kaže da je reformski napredak Crne Gore nesporan, ali se od Podgorice traži da pokaže uvjerljive rezultate u provedbi reformi, posebice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te da Komisija pripremi izvješće o tome za summit u lipnju 2012. godine.

Što se Srbije tiče, njezin daljnji napredak ovisit će o normalizaciji odnosa s Kosovom, što je potvrdila i njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom posjeta Beogradu u kolovozu ove godine.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika