04.11.2011. / 16:43

Autor: Hina

Gotovinina obrana traži uvođenje novih dokaza

Obrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je u petak da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane održavanih u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem Wikileaksa te ekspertna izviješća američkih časnika, objavio je u petak poslijepodne Haaški sud.

Ante GotovinaAnte GotovinaObrana generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je u petak da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane održavanih u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem Wikileaksa te ekspertna izviješća američkih časnika, objavio je u petak poslijepodne Haaški sud.

"Žalitelj Ante Gotovina traži prihvaćanje 25 dodatnih dokaza koji nisu bili na raspolaganju obrani tijekom suđenja i koji su mogli utjecati na odluku sudskoga vijeća da su bili uvedeni tijekom suđenja", navodi se u zahtjevu podnesenom žalbenom vijeću u petak.

Pravila Haaškoga suda dopuštaju da se u žalbenom dijelu postupka uvedu samo oni dokazi koji nisu bili na raspolaganju tijekom glavne rasprave.

Dodatni dokazi, čije se uvođenje traži tiču se okolnosti odlaska srpskih civila prije, tijekom i nakon Oluje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom Oluje i Gotovininih ovlasti vezano uz javne nastupe. U verziji za javnost zahtjeva obrane vidljivo je da je devet dokaza zaštićeno oznakom tajnosti.

Generali Gotovina i Mladen Markač 15. travnja proglašeni su krivima i osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine koje su hrvatske snage počinile nad srpskim stanovništvom tzv. krajine tijekom i nakon Oluje. Obrane obojice generala 1. su kolovoza podnijele žalbe na presudu.

Raspravno vijeće u presudi je utvrdilo da je počinjen progon srpskog stanovništva neselektivnim topničkim napadima na civile koji su tako natjerani u bijeg zanemarujući tako dokaze obrane da je vlast pobunjenih Srba pozvala stanovništvo na evakuaciju te da su topnički napadi bili usmjereni na vojne ciljeve.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika