04.11.2011. / 18:43

Autor: Hina

Rad dr. Roberta Vianella na naslovnici European Journal of Organic Chemistry

The European Journal of Organic Chemistry objavio je na naslovnoj stranici ilustraciju rada dr. Roberta Vianella, znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, koji se u radu bavi rezultatima računalnog modeliranja sedam mogućih mehanizama inhibicije enzima monoamina oksidaze B (MAO B) pomoću acetilenskih inhibitora.

The European Journal of Organic Chemistry The European Journal of Organic Chemistry The European Journal of Organic Chemistry objavio je na naslovnoj stranici ilustraciju rada dr. Roberta Vianella, znanstvenika s Instituta Ruđer Bošković, koji se u radu bavi rezultatima računalnog modeliranja sedam mogućih mehanizama inhibicije enzima monoamina oksidaze B (MAO B) pomoću acetilenskih inhibitora.

Naziv rada je "Irreversible Inhibition of Monoamine Oxidase B by Antiparkinsonian Medicines Rasagiline and Selegiline: A Computational Study", priopćeno je danas iz Instituta Ruđer Bošković.

U radu je razjašnjen točan mehanizam MAO B enzima acetilenskim inhibitorima, što je ključan preduvjet za dizajn novih i poboljšanih lijekova protiv Parkinsonove bolesti, a što će pridonijeti izliječenju ove bolesti. Danas u svijetu od ove bolesti boluje oko 2 milijuna ljudi, a pretpostavlja se da bi se taj broj mogao udvostručiti do 2040. godine.

Do sada su se u liječenju oboljelih koristili acetilenski inhibitori poput rasagilina i selegilina, iako je njihova primjena povezana s nizom neželjenih učinaka. Važno je spomenuti da je procijenjena vrijednost tržišta lijekova protiv Parkinsonove bolesti tijekom 2009. godine iznosila više od 4 milijarde američkih dolara. Stoga su rezultati ovih istraživanja podjednako interesantni za akademsku i industrijsku zajednicu.

Rad je nastao u grupi dr. Janeza Mavrija na Kemijskom institutu u Ljubljani, gdje dr. Vianello boravi kao gostujući znanstvenik u sklopu svoje FP7 Marie Curie individualne stipendije za usavršavanje te u suradnji s kolegama sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Dr. Vianello dobitnik je te prestižne i iznimno kompetitivne stipendije na natječaju Europske komisije za 2009. godinu i to kao prvi i jedini Ruđerovac do sada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika