05.11.2011. / 09:24

Autor: Hina

Vatikan zatečen zatvaranjem irskog veleposlanstva

Odluka katoličke Irske za zatvori svoje veleposlanstvo u Vatikanu veliki je udarac ugledu Svete Stolice a i mogle bi je slijediti druge zemlje koje svoje misije ocjenjuju preskupim, rekli su diplomatski izvori u petak.

Irska je krenula prva, a druge zemlje bi mogle uslijeditiIrska je krenula prva, a druge zemlje bi mogle uslijeditiOdluka katoličke Irske za zatvori svoje veleposlanstvo u Vatikanu veliki je udarac ugledu Svete Stolice a i mogle bi je slijediti druge zemlje koje svoje misije ocjenjuju preskupim, rekli su diplomatski izvori u petak.

Zatvaranje veleposlanstva odnose između Irske i Vatikana, nekada čvrstih saveznika, dovelo je na do sada najnižu razinu nakon spora ranije ove godine zbog postupanja crkve u Irskoj u slučajevima spolnog zlostavljanja i optužbi da je Vatikan poticao tajnovitost.

Irska će biti jedina veća zemalja duge katoličke tradicije koja nema veleposlanstvo u Vatikanu.

"To je doista loše za Vatikan jer je Irska prva velika katolička zemlja koja je to učinila i zbog toga što katoličanstvo znači u irskoj povijesti", rekao je diplomatski izvor iz Vatikana pod uvjetom da ostane neimenovan.

On je rekao da je Irska Vatikan obavijestila tek kratko vrijeme prije no što je odluka objavljena u četvrtak navečer.

Irsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je veleposlanstvo zatvoreno jer "ne daje gospodarski prihod" te da će se odnosi nastaviti putem veleposlanika u Dublinu.

Izvor je je rekao da je Vatikan "krajnje iziritiran" izjednačavanjem diplomatskih misija s gospodarskim prihodima, posebice stoga što Vatikan svoju diplomatsku ulogu vidi u promicanju ljudskih vrijednosti.

Iako je irski ministar Eamon Gilmore zanijekao da je zatvaranje veleposlanstva povezano sa sporom oko spolnog zlostavljanja, diplomati u Rimu kažu da je spor vjerojatno igrao veću ulogu.

Kardinal Sean Brady, čelnik katoličke crkve u Irskoj, rekao je da je duboko razočaran odlukom i da se nada da će je vlada "preispitati".

"Ova odluka izgleda da ne uzima u obzir važnu ulogu koju Sveta Stolica igra u međunarodnim odnosima i povijesne veze između irskog naroda i Svete Stolice tijekom stoljeća", rekao je Brady u izjavi.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 05.11.11. 10:20

ako se mene pita mi bi trebali irskim putem....


registracija
11/1/10

fluid, 05.11.11. 11:47

Kada se nešto počme urušavati samo u sebe iznutra,tada je doživjelo svoj povijesni vrhunac postojanja.Nešto poput Rimskog carstva.A Rimsko carstvo se nije urušilo od prijetnji izvana nego od zla iznutra.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika