05.11.2011. / 09:32

Autor: Hina

'Nećemo povući tužbu za genocid protiv Srbije'

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da hrvatska vlada nema namjeru povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid.

Jadranka KosorJadranka KosorPremijerka Jadranka Kosor izjavila je da hrvatska vlada nema namjeru povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid.

Izjava u kojoj premijerka Jadranka Kosor komentira podnesak, kojim Srbija Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu daje dopunske argumente u postupku pred ICJ-em povodom međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid, objavljena je na internetskoj stranici Vlade RH.

"Nemamo namjeru povući tužbu i vlada koju će voditi HDZ neće povlačiti tužbu", izjavila je Kosor. Naglasila je da je samo vlada ovlaštena za povlačanje tužbe, napominjući da o tom pitanju vlada nikada nije razgovarala niti ga je razmatrala.

"Ali to ni na koji način ne dovodi u pitanje naše razgovore i pregovore o drugim pitanjima", rekla je Kosor, izdvojivši kao najvažnije neriješeno pitanje zatočenih i nestalih, a ključ za rješavanje tog pitanja je u, kako je rekla, dokumentaciji JNA.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u četvrtak kako je stajalište srbijanske vlade da je najbolji način za rješenje problema povlačenje međusobnih tužbi.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su ICJ-u tužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.

Najnoviji srbijanski podnesak, kako prenosi agencija Beta, sastoji se od 320 stranica i 76 pratećih dokumenata na oko tisuću stranica. Do zakazivanja glavne usmene rasprave u ovom postupku ostaje još da Hrvatska u pisanom podnesku uzvrati na dodatne argumente Srbije, a rok za to sud će odrediti naknadno.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 05.11.11. 10:25

Premjerka ne kuži da ona više ne donosi odluke.O tužbi će odlučivati nova Vlada , a niti ona neće povući tužbu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 05.11.11. 14:09

Nova vlada će povući tužbu protiv Srbije za genocid, što je i sam Josipović više puta najavljivao. Medijski će se pripremati narod na takvu odluku banaliziranjem razloga za daljnje suđenje te zbog dobrosusjedskih odnosa.

I dobro je da se ova tema otvori i treba se čuti mišljenje i svih ostalih stranaka o tom pitanju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika