05.11.2011. / 13:38

Autor: Hina

Samaras traži prijevremene izbore u Grčkoj

Vođa grčke konzervativne oporbe Antonis Samaras ponovno je u subotu zatražio održavanje prijevremenih izbora, nakon što ga je premijer Georges Papandreou pozvao da sudjeluje u vladi nacionalnog jedinstva prethodno najavivši da više neće obavljati dosadašnju dužnost.

George PapandreuGeorge PapandreuVođa grčke konzervativne oporbe Antonis Samaras ponovno je u subotu zatražio održavanje prijevremenih izbora, nakon što ga je premijer Georges Papandreou pozvao da sudjeluje u vladi nacionalnog jedinstva prethodno najavivši da više neće obavljati dosadašnju dužnost.

"Maske su pale, Papandreou je odbacio sve naše prijedloge, zbog čega je na njemu ogromna odgovornost, a izbori su jedino rješenje", rekao je Samaras, vođa Nove demokracije, druge političke stranke u zemlji.

Samaras je to rekao reagirajući na Papandreouov poziv da se osnuje prijelazna koalicijska vlada, koja bi spasila zemlju od bankrota i omogućila održanje eura, jamčeći da će se zemlji do 15. prosinca isplatiti nužna financijska sredstva te da će se do kraja veljače pokrenuti plan izlaska iz krize što ga je krajem listopada u Bruxellesu predložila Europska unija.

Papandreou je u petak navečer preživio glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, ali je najavio svoj odlazak. "Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran", kazao je prije glasovanja.

Ranije je Papandreou pozvao na stvaranje nove koalicijske vlade koja bi usvojila europski paket pomoći, ključan za sprječavanje širenja gospodarske krize na veća europska gospodarstva.

Papandreou je najavio da će se u subotu sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati usvajanje paketa pomoći EU-a. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi čelnik administracije, a izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogućem novom čelniku vlade.

Nova vlada bi trebala raspisati prijevremene izbore za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika