05.11.2011. / 16:03

Autor: Hina

Deseci leševa u sirijskom gradu Homsu

Ukupno 126 neidentificiranih tijela dopremljeno je tijekom protekla tri dana u bolnicu Al-Watani u sirijskom gradu Homsu, izvijestio je u subotu CNN pozivajući se na izjavu jednog liječnika te bolnice.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUkupno 126 neidentificiranih tijela dopremljeno je tijekom protekla tri dana u bolnicu Al-Watani u sirijskom gradu Homsu, izvijestio je u subotu CNN pozivajući se na izjavu jednog liječnika te bolnice.

Liječnik traumatološkog odjela nije želio biti imenovan iz straha od odmazde vladinih snaga, koje se nalaze u bolnici.

Osam tijela bilo je spaljeno, kazao je liječnik u subotu, dodajući da o tim mrtvima nisu izvijestili državni mediji.

Liječnikovo izvješće uvelike je potvrdio Saleem Kabbani, član Lokalnih koordinacijskih odbora (LCC) u Siriji, oporbene skupine koja organizira i dokumentira prosvjede. Kabbani, koji je CNN-u pružao pouzdane informacije u prošlosti, navodi tri izvora koja su mu rekla da je oko 100 neidentificiranih tijela dopremljeno u bolnicu u posljednjih nekoliko dana.

Kabbani je rekao da njegovi izvori uključuju osobu koja je sudjelovala u prijevozu tijela, svjedoka koji je vidio tijela na mjestu gdje su pronađena i svjedoka u bolnici.

On nije htio reći gdje su tijela pronađena, iz straha da bi time mogao dovesti do sektaškog nasilja.

CNN nije samostalno mogao provjeriti te tvrdnje.

Kabbani je rekao da je rano u subotu o granatiranju izvješteno iz različitih gradova u pokrajini Homs, uključujući Bab Amr, Jourat Al-Arayess i Karm Al-Zaitoun.

On je dodao da se neobjavljeni policijski sat svakodnevno provodi u Homsu, a označava ga teška pucnjava s kontrolnih točaka vojske i snajperska vatra u središtu grada.

Humanitarnu situaciju u Bab Amru opisao je kao groznu, spominjući nedostatak vode, struje i telefonskih linija.

Smrtni slučajevi u Homsu zasebni su od ubojstva 21 civila koje su počinile snage sigurnosti u petak, o čemu su izvijestili sirijski oporbeni aktivisti.

Devet od ubojstava o kojima je izviješteno u petak zabilježeno je u Homsu, sedam u Kanakeru, dva u Hami, dva u Daraai i jedan u Saqbi, predgrađu Damaska, prema LCC-u.

Istodobno s izvješćima o novim desecima mrtvih u Siriji, glasnogovornica američkog State Departmenta je rekla kako je sirijska vlada prekršila obećanje da će prestati s nasilnim gušenjem prosvjeda koji pozivaju na rušenje predsjednika Bashara al-Assada.

"Imamo dugu, duboku povijest prekršenih obećanja Assadova režima i čini se da je taj neprekinuti niz opet nastavljen", rekla je u petak novinarima glasnogovornica Victoria Nuland.

Sirijska vlada u srijedu je obećala Arapskoj ligi da će povući svoje snage, osloboditi zatvorenike i pustiti strane promatrače u zemlju, no oporbeni aktivisti kažu da ništa od toga nije učinjeno, te da su snage sigurnosti u petak okružila džamije kako bi spriječile prosvjede i pucnjavom rastjerivale gomile ljudi.

Prosvjedi u Siriji, na kojima se poziva na rušenje 40-godišnjeg režima obitelji Assad i na održavanje slobodnih izbora, traju već gotovo osam mjeseci, a u njima je do sada ubijeno 3,834 ljudi, prema podacima koje su u petak objavili Lokalni koordinacijski odbori.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika