05.11.2011. / 19:54

Autor: Deutsche Welle

Porezni obveznici plaćaju ceh za Fukushimu

Energetski koncern Tepco, koji je vlasnik nuklearke u Fukushimi, mora platiti odštetu žrtvama atomske havarije. No, Tepco nije u stanju sam isplatiti odštetu, u pomoć uskače država, odnosno - porezni obveznici.

Japanci ne žele više nuklearnu energijuJapanci ne žele više nuklearnu energijuKratko nakon nesreće u ožujku ove godine, Tepco je na sav glas najavljivao da će do kraja 2011. uspjeti preuzeti kontrolu nad razorenom nuklearkom Fukushimom. Iz Japana ipak i dalje stižu zabrinjavajuće vijesti o stvarnoj situaciji u uništenim reaktorima. Tepco je morao priznati da je u reaktoru 2 pronađen plin ksenon, koji nastaje prilikom atomske reakcije. Kako bi se spriječila novo cijepanje atoma, u reaktor se ubacuje mješavina vode i kiseline.

Po navodima Tepca, za sada nema naznaka da se topi nuklearna jezgra, obzirom da je pronađena količina ksenona premala. Temperatura i pritisak u reaktoru i dalje su (navodno) stabilni. Nejasno je hoće li Tepco do kraja godine uspjeti provesti tzv. "hladno gašenje" oštećenog reaktora, pretpostavka za to je da temperature trajno (o)padnu.

Tko plaća ceh?

Sigurno je pak da Tepco ne može sam ispuniti financijske obveze prema žrtvama katastrofe. Ne tako davno, koncern je bilježio osjetnu zaradu, a sad - kako se i očekivalo - ceh moraju platiti porezni obveznici. Japan će milijardama jena pomoći Tepcu. Vlada u Tokiju je u petak (4.11.) podržala plan po kojem će Tepco od države dobiti najprije 900 milijardi jena (8,4 milijuna eura) kako bi se isplatle odštete žrtvama katastrofe. Dodatno će Tepco dobiti i 120 milijardi eura državnih nadoknada za atomsku nesreću. Baš onako kako je to predviđeno i odgovarajućim zakonom.

Prije osam mjeseci oko 87.000 osoba moralo je napustiti svoje ozračene domove. Oni su ostali bez imovine i prihoda, mnogi još uvijek žive u provizornim prihvatilištima. Za sada je teško i procijeniti koliko će iznositi odšteta. Nakon katastrofe se moglo čuti da će Tepco morati "pokriti" zahtjeve za isplatom oko deset blijuna jena (84 milijarde eura).

Ne postoji ni konkretni plan isplate odšteta. Jasno je samo da se mora isplatiti novac desetinama tisuća vlasnika nekretnina, da se moraju kompenzirati divovske štete nastale zbog toga što Tepco nije mogao prodavati energiju, a to važi i za poljoprivrednike. Zbog radioaktivnog zračenja, oni nisu mogli plasirati svoje voće i povrće na tržište.

Državna pomoć u restrukturiranju

S vladinim novecem Tepco barem kratkoročno može spriječiti nelikvidnost. Koncernu je novac potreban i za dekontaminaciju i popravak nuklarke. A dobit će manje nego prethodnih godina. Nakon katastrofe u Fukushimi sve više se koriste termoelektrane. Tepco se žali i na porast troškova materijala kojeg koristi u svojim nuklearkama.

Da bi dobio novac od države, Tepco je morao obećati da će u idućih deset godina početi restrukturirati koncern i sniziti troškove, npr. "rezanjem" mirovinskih doprinosa. U prvom polugodištu ove godine Tepco je zabilježio gubitak od 5,7 milijardi eura. To je težak gubitak. No, žrtve havarije još više boli konkretni gubitak domova i njhovog bivšeg života.

Autor: Alexander Freund/ S. Matić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika