06.11.2011. / 12:00

Autor: Deutsche Welle

Grčki čelnici "igraju poker na Titanicu"

U Grčkoj se nastavljaju razgovori o smirivanju unutarnjopolitičke krize i formiranju nove vlade. Premijer Papandreou najavio je pregovore s oporbom, koja želi nove izbore. Grci bi najradije vladu nacionalnog jedinstva.

George PapandreuGeorge PapandreuU nedjelju predsjednik države Karolos Papoulias razgovara sa šefom građanske oporbene stranke Nea Dimokratia (ND), Antonisom Samarasom. Tema susreta je formiranje nove vlade nacionalnog jedinstva, što je ranije bio najavio premijer Giorgos Papandreou.

Samaras je do sada odbacivao tu ideju, on ne želi sudjelovati u kabinetu kojim šefuje Papandreou. Iza kulisa proteklu su noć vođeni brojni razgovori, pišu današnja izdanja grčkih medija. Papoulias će pokušati posredovati između Samarasovih konzervativaca i Papandreouovih socijalista.

Grčki mediji vrlo kritično prate trenutne konzultacije na čelu države. I upozoravaju političare: "Igraju poker na Titanicu", piše atenski list "Kathimerini". "Između eura i drahme", naslovljava nedjeljno izdanje "To Vima". Kako piše taj list, strana veleposlanstva već upozoravaju svoje građane na mogući kaos, ukoliko se u grčkom parlamentu ne prihvati novi program štednje. Diplomati za sada nisu htjeli potvrditi istinitost tih izjava.

Tijekom jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Giorgos Papandreou je najavio skoro pokretanje koalicijskih pregovora oko formiranja nove vlade. Potreban je politički konsenzus kako bi Grčka ostala u eurozoni i tako spriječila prijevremene nove izbore, kazao je. Premijer je obećao da će kontaktirati oporbu. Kao mogući voditelj pregovora u vladinim se krugovima spominje ime ministra financija Evangelosa Venizelosa. On bi trebao biti i šef nove vlade.

Prijelazna vlada? Novi izbori?

Samaras je pak od Papandreoua zatražio da podnese ostavku, a Grcima je poručio da bi bilo najbolje kad bi se uskoro održali i novi izbori. Samaras doduše podržava ideju formiranja prijelazne vlade (ali samo na kratko vrijeme), kako bi parlament mogao usvojiti europski paket za spas Grčke.

Većina Grka, sudeći prema rezultatima aktualnih anketa, preferira opciju po kojoj bi u idućim mjesecima zemljom upravljala vlada nacionalnog jedinstva. Dnevni list "Proto Thema" jučer je objavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja po kojima 52% Grka podržava Papapandreouov plan. Samo 36% ih želi prijevremene izbore. Je li to ujedno i izlaz iz krize, a sada nitko ne zna.

Ugledni njemački ekonomski stručnjak Hans-Werner Sinn poručio je Grcima da bi bilo najbolje kad bi ta zemlja napustila eurozonu i ponovno uvela drahmu. "S eurom Grčka nikada neće doći na zelenu granu", kaže predsjednik minhenskog ifo-instituta u razgovoru za magazin "Der Spiegel". Nova drahma bi u kratkom roku izgubila na vrijednosti, ali to bi pomoglo Grčkoj da ponovno postane konkurentna, smatra Sinn: "Dogodilo bi se lokalno nevrijeme, ali bi onda pet zasjalo sunce".

Po mišljenju većine Nijemaca, Grčka neće opstati u eurozoni. Magazin "Focus" objavio je reprezentativnu anketu po kojoj čak 68% građana Savezne Republike ne vjeruje u grčku budućnost unutar eurozone. Manje od trećine ispitanika (27%) smatra da ima još nade u spas Atene.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 06.11.11. 16:56

Možda bi im Škegro pomogao kao svjetnik?
reforma.forumhr.com


registracija
8/7/09

bankar, 06.11.11. 17:17

poker je plemenita igra a deutsche welle okupatorska televizija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika