06.11.2011. / 12:17

Autor: Deutsche Welle

Tadić: Srbijanski interesi na Kosovu su legitimni

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da se ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa i da zato ne može potpisati dokument "Preokret" koji su u subotu predstavili LDP i SPO

Boris TadićBoris TadićTadić je, kako su prenijeli beogradski mediji, kazao da je iluzija i zabluda da bi Srbija promjenom politike prema Kosovu ubrzala proces približavanja EU. Istovremeno, naveo je Tadić, činjenica je da velike sile ne dozvoljavaju da se ono što su provele na Kosovu dovodi u pitanje.

"Politika na Kosovu ne može biti kamen oko našeg vrata, ali taj problem ne možemo riješiti amputiranjem dijela tijela", kazao je Tadić u subotu na zatvaranju regionalnog seminara na Kopaoniku održanog u organizaciji studenata Fakulteta političkih nauka.

Nitko ne traži eksplicitno priznanje

Tadić je ocijenio kako je neobično što ga Liberalno demokratska partija (LDP) i Srpski pokret obnove (SPO) uopće zovu da potpiše taj dokument. On je rekao da ne može podržati programske zahtjeve stranaka koje inzistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvaćanjem plana Martija Ahtisarija čijom bi, naveo je, primjenom srpski narod potpuno nestao sa Kosova za tri desetljeća.

Predsjednik Srbije je kazao da zemlju koja se lako odriče svojih legitimnih interesa velike sile prepoznaju kao zemlju kojoj se novi uvjeti postavljaju "od šale" i takva zemlja gubi kredibilitet u politici. Tadić je naveo da svi u Europi znaju da su interesi Srbije na Kosovu legitimni i dodao da zato nitko ne traži od Beograda da eksplicitno prizna Kosovo, iako bi neke države voljele da Srbija to učini implicitno.

Pravo na čuvanje vlastitog integriteta

On je poručio da će nastaviti dograđivati i politiku koja Srbiji osigurava europsku budućnost i ekonomski prosperitet, i politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih država Srbija ne može i ne smije se odreći.

"Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova, niti ima Kosova ako se odreknemo europske budućnosti", naveo je Tadić i istaknuo da je ideja o odricanju od državnih interesa na Kosovu opasna i sa stajališta eurointegracija.

Tadić je naveo kako je iluzija da bi Srbija ako bi se odrekla svojih interesa na Kosovu dramatično ubrzala proces približavanja EU, a da to dokazuje i primjer završetka suradnje sa Haaškim tribunalom.

"Bitno je da Srbija zadrži identitet na Kosovu i Metohiji i da dobije što joj pripada kao državi, a to je pravo na čuvanje vlastitog integriteta. To nije moguće u konfrontaciji sa čitavim svijetom", naveo je Tadić.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 06.11.11. 13:19

Vaši srpski interesi su jasni i svima poznati.Vaša teza"gde je srpski grob i srpska noga,to je Srbija" jeveć potrošen slogan no vi ne odustajete od njega.Interes je samo vaše "legitimno pravo".Pravno pravo vam ne pripada.!!!


registracija
26/10/11

eezy, 06.11.11. 15:22

Nakon Vukovara i Srebrenice nikakvih legitimnih prava Srbija više nema. U knjigi suvremenih zločina je prva stranica vaša!!!


registracija
20/8/10

McCoy, 07.11.11. 06:18

@fluid Tacno, isto kao što su potrošeni slogani o Hrvatskoj do Zemuna. Proseravanje na konto Srbije se povećava sa približavanjem izbora u RH i činjenicom da ste shvatili da Tuđman i HDZ nisu bili ništa bolji od Slobe i SPS-a. A to je za hrvatski ego previše...
Kao da nemate pametnija posla.

@eezy a nakon Vukovara i Srebrenice slede ubistva Srba u Sisku, one porodice u Zagrebu, Srba u Krajini, itd. Zbog toga vam general Keš sedi u Hagu, udruženi zločinački poduhvat beše, šta li. Ili si ti možda sklon prebrojavanju žrtava? Počni od Jasenovca....
Btw, kaže se "knjizi" a ne "knjigi". To se uči u osnovnoj školi.

Gde li je Đani, pitam se, on bi se sjajno ovde uklopio.


registracija
21/4/11

spBN, 10.11.11. 15:23

@fluid, svi na svetu mogu stititi svoje interese samo to Srbi ne mogu , je li? A jesu hrvatijanski interesi u Istri i Dalmaciji legitimni? Kolika bi vasa teritorija bila danas da se hrvatijanski i slovenacki interesi nisu priklonili srpskim legitiminim interesima davne 1918 godine? Sta mislis o tome fluidni moronu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika