06.11.2011. / 14:33

Autor: Nacional.hr

The Economist

Pripremanje terena za Karamarka

Naravno, nije se dogodilo da su 20 godina od neovisnosti i 66 godina od navodnih zločina, revnosni i brzi hrvatski policajci odjednom pronašli oružje kojim je počinjen zločin. Ne, ali prema principu cui bono ili tko profitira, netko bi mogao uperiti prst u Tomislava Karamarka, ističe The Economist

Jadranka Kosor i Tomislav KaramarkoJadranka Kosor i Tomislav KaramarkoUgledni list The Economist u svom se online izdanju osvrnuo na protekli tjedan i političke događaje u Hrvatskoj. Tjedan su opisali kao "nevjerojatan". Osim raspisivanja izbora, spominju i početak suđenja Ivi Sanaderu.

"Što misliti o svemu tome? U lipnju je Hrvatska dobila zaele svjetlo za pridruživanje EU 2013. godine. Zemlja je napravila velik posao u modernizaciji i reformiranju države kako bi se mogla priključiti. Velik se dio ondnosi na jačanje pravosuđa i pokazivanje činjenice da su svi ravnopravni pred zakonom", ističe The Economist.

Pojašnjavaju kako su tek rijetki vjerovali da će reforme biti provedene i da će se dotaknuti "onih na vrhu".

"Upravo su zato bili šokirani kada je Ivo Sanader prvo optužen a potom uhićen u Austriji prošlog prosinca", dodaju.

Ukratko su se osvrnuli na Sanaderovu obranu koja tvrdi da je Sanader bio samo jedan od članova pregovaračkog tima te da nije imao ovlasti za potpisivanje ugovora s Hypo bankom.

"Ironično je u cijelom slučaju što je Sanader taj koji je modernizirao HDZ i usmjerio zemlju prema europskim integracijama koje su neizbježno dovele do borbe protiv korupcije. Njegova je nasljednica Jadranka Kosor, otvorila prostor za istragu protiv Sanadera i drugih visokih dužnosnika. Sada se ta istraga okreće i prema njoj", navodi The Economist i pojašnjava kako se na udaru našao i HDZ zbog istrage o crnim fondovima.

"Kritičari kažu kako je to tek vrh ledenjaka", komentira list.

Cijeli slučaj oko Sanadera i HDZ-a ide na ruku Kukuriku koaliciji.

"Oporba čije je ime nastalo zbog restorana u kojem su se sastali, ali i koje je odabrano zbog svoje simbolike i poziva Hrvatima da se probude i glasaju za njih. I posljednje ankete govore kako bi se to upravo moglo dogoditi", navodi The Economist i podsjeća kako koalicija ima podršku 40 posto, a HDZ tek 20 posto birača.

Ističu kako je HDZ zbog toga promijenio retoriku i okrenuo se nacionalističkim pokličima u nadi da će ponovno dobiti povjerenje birača. No, navode izjavu Vesne Pusić koja smatra da je takva taktika podbacila, jer većina birača sada HDZ povezuje s velikom krađom.

The Economist spominje i uhićenje Josipa Boljkovca, 91-godišnjaka koji je optužen za komunističke zločine.

"Neki komentatori u regiji povezali su uhićenje Boljkovca sa imidžem HDZ-a i izborima, pogotovo zbog Sanaderovog suđenja. No, drugi smatraju da to nije slučaj. Naravno, nije se dogodilo da su 20 godina od neovisnosti i 66 godina od navodnih zločina, revnosni i brzi hrvatski policajci odjednom pronašli oružje kojim je počinjen zločin. Ne, ali prema principu cui bono ili tko profitira, netko bi mogao uperiti prst u Tomislava Karamarka, ministra unutarnjih poslova koji je zagovarao procesuiranje tih zločina", navodi The Economist.

Naglašavaju kako se uhićenje Josipa Boljkovca više može smatrati postizbornom nego predizbornom politikom.

"To ne znači da, nakon onog što sve više liči na neizbježni poraz HDZ-a, Jadranka Kosor neće biti skinuta s vodeće pozicije u stranci, a Karamarko u dobroj poziciji da ju naslijedi. Ukoliko u svojoj torbi nosi nekoliko komunističkih skalpova, bez obzira na to koliko su stari, to bi mu moglo ojačati kredibilnost među nacionalistima koji se osjećaju odgurnutima na margine zbog Jadranke Kosor", zaključuje na kraju The Economist.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 06.11.11. 14:59

Da nema Karamarko represivni aparat u rukama koji itekako zloupotrebljava,koji je tako hierarhijski uspostavljen(što je i nužnost),da se ne koristi svim mogućim lošim potezima a da bi manipulirao svim i svačim na sceni što politike što kriminala,bilo bi to čak poželjno.Iz prostog razloga što je on na poziciji manipulatora iza čijih leđa je tako jak,ili čak najjači,element MUP-a,najbrži sahranitelj stranke koja bi i trebala ne nestati ali svakako bitno promijeniti svoj profil.Smatram da on nema šanse na političkoj sceni.Barem ne uspješne šanse.


registracija
24/3/10

bagsy, 06.11.11. 15:11

mislim da se karamarkova želja neće dotaknuti sa stvarnošću,nakon izbora,zasigurno će doći do bitnih projena unutar mupa i tajnih službi,gdje karamarko ima uporište,plus,nisam siguran da sadašnjoj opoziciji,a budućoj poziciji odgovara karamarko kao oponent.Unutarstranački izbori(hdz) se vjerojatno neće dogoditi odmah nakon parlamentarnih,pa se štošta do tad može promjeniti


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.11.11. 15:16

Zašto antifašizam? A ne Karamarko?
Antifašizam kao svjetski demokratski pokret nastao je kao reakcija na fašizam u cilju očuvanja demokracije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog i antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg nacifašizma. Stavljajući državu iznad naroda, na čelu sa neprikosnovenim vođom (Duce, Führer, Poglavnik) gaze se sva ljudska prava, širi rasna mržnja i segregacija, antisemitizam, teorija krvi i tla i vodeće uloge nadčovjeka (übermensch).

Poznati javni radnici i književnici (Barbusse, Rolland, Bloch itd.) pozivaju na otpor, organiziraju kongrese (Amsterdam 1932, Chicago 1934, Paris 1935.) i druge oblike obrane kulture i civilizacije od barbarskog napada fašističke agresije.

Radi ostvarenja svojih osvajačkih namjera fašističke sile osovine Italije, Njemačke i Japana stvaraju Trojni Pakt kojem se naknadno pridružuju satelitske porobljene države ili pokreti slični fašizmu, odnosno nacionalsocijalizmu (nacifašizam). Započinje II. svjetski rat.

Protiv sila osovine utemeljena je velika antifašistička koalicija Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država Amerike, kojoj pristupa cjelokupni slobodoljubivi svijet.

U našoj domovini Hrvatskoj u okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije izrastao je veličanstveni pokret otpora okupatorima i njihovim sluganima ustašama, četnicima i drugima. Od devet korpusa u NOV Hrvatska je dala pet.


registracija
1/3/11

Laudate, 06.11.11. 15:36

@Vlaisavljević,
ovo je previše pojednostavljeno i uljepšano.

Sovjetski Savez je sklopio pakt sa Njemačkom u kojeg je Staljin toliko vjerovao da se nije niti pripremio za napad a komunisti u porobljenim zemljama kao npr. Francuskoj su sabotiratli vojne napore vlastitih zemalja u obrani od Njemačkog prodora.

SAD su tek nakon sklapanja povoljnog ugovora s Velikom Britanijom, tj. Atlantske povelje odlučili kome će se prikloniti. Cijena je bila nestanak Velike Britanije kao najveće svjetske sile i stvaranje prostora za američu dominaciju.

Sve to je puno prozaičnije i povezano s ekonomskim interesima nego sa idealima.


registracija
16/2/11

egipat, 06.11.11. 16:36

jadni Karamarko, bas je brizan.. jadni telac.. sigurno ima neki problem iz djetinstva..jadnik


registracija
16/2/11

egipat, 06.11.11. 16:47

i poruka za Uskok . Kad ce doci Rijeka na red :
Trznica, Odvjetnistvo (koji su slucaj rijesili) Kooperanti drzavnih firmi , koji su bogatiji od tih firmi(Luka, CO, Gradskih firmi...itd) primjer u Luci stalno trebaju dizalice i sta se radi cijeli zivot se iznajmljuju od najbogatijih ljudi u Ri a Luka nece da kupi svoje, to Vam je isto kao ono u bolnicama za ct i mag rz. aparatima kad ce tu Poceti Istraga????
a i primjeri lokalnih HitniSluzbi je za plakat lokalne sestre i zaposlenici koji nisu ni doktori odredjuju kako ce se raditi .samo zato sto su im familijeri na vodecim pozicijama .da zakljucim HDZ ILI SDP(malo manje zlo) je isto SR..samo drugo pakovanje, ajde poz iz egipta i pripremite se na gradjansku neposlusnost ako se nista ne promjeni.
Presjednik Josipovic mi se cini da je u redu.. bok ljudi


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 06.11.11. 16:50

Ovo je isto kao da čovijek boluje od galopirajučeg raka jetre i nekim čudnim slučajem izliječi se, ali isti dan dobije galopirajući rak pluća.


registracija
24/11/10

aabar, 06.11.11. 18:17

evo novog jurišnika Egipat opet sa aferama iz Rijeke,zar misliš u 8 godina da vi lopine nebi i za koricu kruha Linića i Co strpali ali nemate niš se ispraznih priča kao što je bilo sa aferom Daimler pa kad se ustanovilo da su proviziju pokupili HDZ-ovci naglo utišali i ni spomena više o to aferi..


registracija
21/2/11

skyway, 06.11.11. 18:54

Jasno je da Kosor svojom odlukom da zagospodari svim listama klana potpisuje svoje politicko samoubojstvo. Upravo na tu kartu racunao je Karamarko upisivanjem u mafijasku udrugu i uskoro ce mu ta, nazovi stranka pasti u narucje. No, nema razlike izmedju te dvije osobe. Ovaj mrtvozornik na desnici je navlas isti osobi koja drzi moralne prodike, a zivi u tudjem stanu... I nista je kao ne boli.


registracija
9/4/10

milivoy, 07.11.11. 02:37

Od kada je gdja Kosor na vlasti mnoge su se stvari promijenile...NABOLJE:
1. solidni udar na korupciju, koji do tada nije postajao ni u bilo kojoj bivsoj politickoj grupaciji.
2. prijateljska regularizacija odnosa sa EU clanicom Slovenijom.
3. uspjesni i inteligentni pregovori glede ulaska HR u EU.
Ako je gdja davnih dana bila dio KP…..molim…tko to od vodecih nije bio ??
Zasto brutalno napadati osobu koja je, daleko vise od svih drugih, HRABRO I USPJESNO povela HR prema boljim , buducim, horizontiman ??


registracija
15/5/09

Fidelito, 07.11.11. 07:44

@milivoy:
3. koliko su pregovori za ulazak u EU bili 'uspješni i inteligentni' osjetiti ćemo na vlastitoj koži za par godina
2. 'prijateljska regularizacija' je postignuta tako da je netko iz Washingtona ili Berlina obavio jedan kraći telefonski razgovor sa Ljubljanom
1. solidni udar na korupciju je udar na sve osim sebe, to jest 'svi su krivi osim mene' (BTW, koja sam podržavala dojučer cijeli taj koruptivni sustav, a sada kad je voda došla do ušiju prokazujem sve osim sebe). Da netko iz HDZ-a zaista želi napraviti 'solidan udar na korupciju'
- trenutno bi raspustio stranku i zatražio parlamentarne izbore (bez obzira na to 'što su radili drugi', itd.)
- samostalno i dobrovoljno bi otišli dati iskaz o svemu što zna u vezi tih kaznenih dijela
- ovi koji bi ostali na slobodi nakon svega mogu osnovati novu stranku, (recimo HDZ 2011 ili HDZ Dr. Franjo Tuđman), ili možda više stranaka. Najvjerniji poklonici HDZ-a mogu osnovati parlamentarnu stranku i na čelo izborne liste staviti nekoga iz zatvora, po mogućnosti sa dosuđenom (pravomoćnom) dugogodišnjom kaznom, jer u tom miljeu to daje posebnu težinu i važnost. Naravno ti isti bi jako željeli ući u sabor RH, ali nebi priznavali pravomoćnu presudu legalnih sudbenih tijela te iste RH.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 07.11.11. 08:07

Pa neka bude tako ! Taj apartcik ionako nema nikave karizme za takvu funkciju da HDZ ponovo dobije kredibilitet a posto su na dnu neka tamo i zauvijek ostanu!


registracija
22/10/11

jadno100, 07.11.11. 08:08

milivoy u na cemu si ti,ako ti je tako dobra vodi si je doma nama je zivot vise nego unistila debil jedan.

A sto se tice doticnog koji kara cijelu Hrvatsku ako on dojde na celo e tek smo tad najebali vidjet cete.
poz


registracija
17/6/05

torpedo, 07.11.11. 08:37

@Fidelito
Ma ne treba HDZ raspustit stranku, jer je doista svejedno kako ce se zvati, nego sadasnje rukovodstvo treba dati ostavke jer nije bilo sposobno i kompetentno prepozanti da ih je "jedan mangup" tako preveslao (kako sami kazu).


registracija
9/3/11

ajme3meni, 07.11.11. 12:14

milivoy,
u pravu ste, štošta se je promijenilo od kada je gđa. Kosor preuzela od svojeg prijatelja kormilo:
1.Narastao je dobrano vanjski dug i povećana nelikvidnost
2. Povećan broj stečajeva a time i onih koji su završili na zavodu za zapošljavanje
3. Zamrznuto usklađivanje mirovina
.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika