Objavljeno u Nacionalu br. 381, 2003-03-05

Autor: Vedrana Rudan

Zloće i povrće - Vedrana Rudan

Paun ima tanke noge

Vedrana Rudan, autorica romana 'Uho, grlo, nož' koji je obilježio 2002. godinu, pisat će redovitu kolumnu u Extri!, u kojoj možete pročitati kako se Tonka i ostali junaci romana, nakon što su preživjeli HDZ, nose s izazovima Račanova doba

Okej, snijeg i led okovao je moj Grad. Ali, ljudi moji, to znači da je u naš grad stigla proljetna kolekcija Haddad. Jupi, jes i haj i super! Ela je ostala doma, Bikica ima kontrolni iz prirode. Svaka bobica grožđa sastoji se od sočnog usplođa, sjemenke u sredini bobice, peteljke kojom je bobica vezana za stabljiku, za branje grožđa potreban je koš, škare, drvenasta stabljika zove se trs ili čokot, prirodan sok od grožđa napravi se tako da najprije uberemo zrelo grožđe, odmah ga izgnječimo, ocijedimo čisti sok i stavimo ga kuhati, nakon deset minuta vrenja, sok ulijevamo u tople, čiste boce, odmah zatvaramo, najbolji sok je od grožđa izabele… Bikici to baš i ne ide pa je Ela uzela godišnji. Već sam rekla, ali, tko mi brani da ponovim, izvan moga tijela vladao je led i snijeg, u srcu tropska, pješčana, vruća i prevruća oluja, u džepu kartica. Pa na nekoliko slipova. Oh, oh i o… Daj kunu, daj kunu, daj… Tamnoputa gospođa sjedila je ispred robne kuće na smeđoj deki i držala dvije tamnopute bebe na dugačkoj sisi. Bacila sam kunu u limenu kutiju. Dabogda ti se sisa osušila, rekla mi je gospođa. Zašto? A ovo je trebao biti moj sretan dan?! Letjeti do dućana ne mogu. On je na k r a j u Glavne ulice. Moram h o d a ti. Na Glavnoj su se ujedinili prosjaci cijele zemlje. Kunu, kunu, kunu, kunu… Što je ovo?! Jebite se, prosjaci! Dignite revoluciju! Štake, obješene sise, prljavu dječicu, šepave starice sa trulim nogama, sve uvis! Zapalite jebenu zemlju! Kunu, kunu, kunu… Prišla sam gospodinu koji je zapravo bio p o l a gospodina na dvjema štakama. Kunu, kunu, kunu, reklo mi je pola gospodina. Ju ar toking tu mi, rekla sam, ju ar toking tu mi?! Gledao me. Ha, majstore, uči engleski!

Što je ovo?! Jebite se, prosjaci! Dignite revoluciju! Štake, obješene sise, prljavu dječicu, šepave starice s trulim nogama, sve uvis! Zapalite jebenu zemlju! Kunu, kunu, kunu...Bog, stara! Neki me lik mlatnuo po ramenu. Tko si? To mi se sve češće dešava. Pozdravljaju me nepoznati ljudi, otkrivaju zubno meso u mom smjeru. Kako je, stari, pitam, kako podmladak? To im je, uglavnom, draga tema, a pitanje je super. Podmladak može biti muško, žensko, dvoje, jedno, troje… Gospodin će sam, u razgovoru, reći što ima doma i kako su male zvijeri. Ovaj je jedva dočekao, mislim, ovaj visoki, nepoznati čovjek u tamnoplavom kaputu. Stara, mlađi mi se vratio iz Italije, na pet dana, ne pitaj me zašto je došao doma na pet dana. Dolazi, odlazi, ne pitamo. Kad je krenuo na studij u Italiju, ove jeseni, to znaš, žena i ja smo odahnuli, o d a h n u l i , jebote! Odmah smo se navikli na p r a z n u kuću, isti čas! O nekoj krizi prazne kuće, ma, nema šanse, to su sranja iz novina. Koja kriza, jebote! Jedva smo dočekali da majmun siđe sa zajedničke grane. Kad, evo njega na pet dana! Dobar dan, dobar dan. Ušao je u svoju sobu koja više nije njegova soba, sad je to moja r a d n a soba. Rekao je, stari, tvoja tipkovnica ima talijanske komande, nauči engleski, prebacit ću ti komande na hrvatski. Rekao, bio, spavao, jeo, odlazio, dolazio, otišao. Sjeo sam za kompjuter! Sjeo za tipkovnicu, stara! Sjeo za tipkovnicu i napisao, štovani gospodine… Napisao sam kurac, štovani gospodine! Napisao sam… Stara! Napisao sam bdžšđčćp bdghavd! Kužiš?! Kužiš, stara?! Jebo mu pas mater koja ga nije pobacila pred osamnaest godina! A lijepo sam joj rekao. Pobaci, tko će za to znati, nitko, zakopat ćemo tajnu tu! Ni čut! Kad sam ja popizdio! Kad sam ja, stara, p o p i z d i o! Pa kad sam ga u pola noći nazvao na talijanski mobitel! Kužiš koliko sam bio lud kad sam ga zvao na t a l i j a n s k i mobitel?! Kad sam mu rekao, ubit ću te! Kad sam mu rekao, dolaziiii doma , jebeni abortusu! Kad sam mu rekao… Gospodin je dahtao i brisao mokro čelo.

Bog, društvo. Uz nas je, odjednom, stajao gospodin koji nam je pokazivao zubno meso, kao da se znamo godinama. Kako podmladak, rekla sam. Čuj, rekao je, zajebavaš ili ozbiljno pitaš? Pokazala sam mu svoje zubno meso. Slušajte, rekao je gospodin, znate da živim u prigradu, u vukojebini. Okovao nas je dubok snijeg i debeli led. Rekao sam mu, slušaj, ne učiš, ništa ne radiš, samo jedeš i okolo jebeš, daj, očisti snijeg oko kuće. Stari, rekao je, nema nikakvih problema. Prošlo je pola sata, sat, dva, tri, rekao sam mu… H t i o sam mu nešto reći, ali… Nestao je! Toplu je guzicu u toplom autu odvukao u nepoznatom smjeru. Uzeo sam lopatu u ruke… Kad, nakon nekoliko sati, evo smeća na vratima. Pogledao sam ga, samo pogledao, on je odmah, isti čas, pod mojim zdravim, crvenim, zimskim rumenilom, vidio otrovnu zelenu boju. Isti čas. Uzeo je lopatu u ruke, rekao je, stari, dalje je moja briga. Nakon desetak minuta, evo njega u boravku. Cijedio se na hrastov parket prve kategorije, slavonski, onako kako se ja nikad cijedio nisam. Da sam se ja ikad u životu tako cijedio na taj parket, njegova bi me majka ubila. M e n e. Njemu ništa nije rekla. Izašao sam. Što se moglo učiniti u deset minuta rada lopatom? Slušajte! Čujte me! Gospodin se tresao. Majmun je očistio put širine p e t n a e s t centimetara! Petnaest! Rekao sam mu, što misliš?! Misliš da ti je majka koja te rodila paun jebeni?! Što misliš, misliš da su ti otac i majka pauna dva?! Mi nismo pauni! Mi smo ljudska bića koja kroz život ne prolaze na tankim nožicama cap, cap, cap, cap, tap, tap! Ni ti nisi paun! Aj, ne seri , stari, rekao je…

Uh, rekla sam, dečki, žurim. Bog, Sonja, rekao je visoki. Bog, Tanja, rekao je niski. A ja se zovem Tonka. Kunu, kunu, kunu, vikala je starica, a tanke, gole noge virile su ispod sivog kaputa. Kako ne dobiju upalu jajnika, te stare gospođe?

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika