07.11.2011. / 13:13

Autor: Hina

"Elektronskim nosom" do dijagnosticiranja tuberkuloze

Indijski znanstvenici objavili su u ponedjeljak kako su razvili "elektronski nos" koji je u stanju otkriti slučajeve tuberkuloze u dahu pacijenata te time omogućiti ekspresnu dijagnozu.

"Elektronski nos" otkriva turberkulozu"Elektronski nos" otkriva turberkulozuIndijski znanstvenici objavili su u ponedjeljak kako su razvili "elektronski nos" koji je u stanju otkriti slučajeve tuberkuloze u dahu pacijenata te time omogućiti ekspresnu dijagnozu.

"Elektronski nos" nalikuje na alkometar kojim se koristi policija pri provjeri tragova alkohola u dahu vozača.

Pacijent puhne u aparat a senzori otkrivaju tragove tuberkuloze što predstavlja gotovo neposrednu i vrlo sigurnu dijagnozu, rekli su istraživači.

Sprava je osmišljena suradnjom Međunarodnog centra za genetski inženjering i biotehnologiju u New Delhiju i tvrtke Next Dimension Technologies u Kaliforniji.

"Nadamo se prototipu spremnom za kliničke pokuse do listopada 2013.", kazao je voditelj istraživanja Ranjan Nanda.

Tuberkuloza ubija gotovo 1,7 milijuna osoba svake godine u svijetu. Istraživači indijske ekipe procjenjuju da bi "elektronski nos" mogao spasiti 400.000 osoba u zemljama u razvoju, pružajući brzu dijagnozu, omogućujući liječenje bez gubitka vremena te smanjenje zaraze.

Uređaj će stajati 20 do 30 dolara po komadu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika