07.11.2011. / 13:40

Autor: Ivan Pandžić

Vladin štit od javnosti

Sistemsko uzgajanje apsurda

GONG podsjeća i da je ova Vlada na odlasku u listopadu i studenom održala tri sjednice čiji sadržaji su potpuno tajni

Što to točno vlada skriva?Što to točno vlada skriva?Nevladina udruga GONG i javnost su dovedeni u potpuno apsurdnu situaciju koju vjerojatno ne bi u svoj Proces stavio niti Franz Kafka, jer bi priču smatrao - nerealnom. GONG je tražio dnevne redove svih zatvorenih sjednica Vlade, na kojima su među ostalim, donesene i tajne odluke koje Vlada ne želi podijeliti s javnosti.

Prvo ih je odbila Vlada, ali šlag na ovu tortu dolazi prilikom tumačenja Upravnog suda koji je nadležan za provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama. Spomenuti je sud trebao procijeniti je li odbijanje davanja takvih informacija u javnom interesu, ali - to ne želi učiniti. Razlog: GONG nije precizirao koji sadržaj želi! Pojednostavnjeno, da bi dobili odluku koju vlada smatra tajnom, napišite njen sadržaj.

GONG je danas izvijestio da je podnio na takvu praksu Ustavnu tužbu. Drugu Ustavnu tužbu su podnijeli jer im Vlada nije htjela dati popis posjetitelja koji su bili na sastanku u Vladi 4. kolovoza 2007. godine, kada je počela operacija Fimi-medija, a koja je danas završila istragom protiv HDZ-a. I tada je Upravni sud rekao da nisu podnijeli zahtjev za točno određenu osobu i time podržali Vladino odbijanje davanja informacija. GONG podsjeća i da je ova Vlada na odlasku u listopadu i studenom održala tri sjednice čiji sadržaji su potpuno tajni.

"Transparentnost je jedan od glavnih alata u borbi protiv korupcije, te stoga GONG ponovno traži usklađivanje Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o tajnosti podataka s Ustavom. Cilj izmjena je da tajnost postane izuzetak koji bi se propitivao putem neovisnog povjerenika za informacije" zaključuje se u priopćenju GONG-a.

Vezane vijesti

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Peticija za rješenje krize na HTV-u

Nevladina udruga GONG nakon prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i članicama Hrvatskog novinarskog društva, Elizabeti Gojan i Maji Sever,… Više

Komentari

registracija
7/4/11

ivanovac, 07.11.11. 14:06

I onda nam je pravosuđe neovisno, kaj god!!
Bagra postavljena po političkoj liniji i po takvoj treba otići.
Tajne sjednice Vlade samo su još jedan dokaz više o njenoj korumpiranosti i tobožjoj borbi protiv korupcije.
Baci drugima kost i dok se oni bore oko nje, pojedi meso...deviza je rada ove korumpirane vrhuške KRADEZE-a.


registracija
7/7/11

gadovi, 07.11.11. 14:28

ovako ili onako, prave afere će tek početi ugledavati svjetl odana kao gljive poslije kiše i to tek pošto HDZ ode s vlasti. Ovo je tek kontrolirano puštanje onih afera na koje im je ukazao EU te ih stoga ne mogu ignorirati.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 07.11.11. 15:21

Sve će biti jasno kada Jadranka Kosor i banda Crnobradog bude u Remetincu. Tada će to stvarno biti ztvoena sjednica Vlade HDZ-a ! I baš me brige o čemu će raspravljati !


registracija
20/6/11

etna47, 07.11.11. 15:25

GONG=UDBA=SOROS


registracija
22/4/11

www, 07.11.11. 16:00

još samo 27 dana


registracija
20/5/09

BXLCRO, 07.11.11. 16:20

Spremaju zavrsni orkestar slican Kradjordjevu 1972 !?


registracija
22/3/11

hm2011, 07.11.11. 17:11

Nije novost da HDZ krade, nego da je sud u potpunosti na njihovoj strani.
Sudovi su oduvijek bili pod utjecajem HDZ-a ali ipak su držali do određene samostalnosti.
Sada toga više nema. Sudovi su u potpunosti pod kontrolom HDZ-a, nemaju ustručavanja ni kod odluka za koje i vrapci na grani vide da su protupravne.
Praktično su postali ogranci HDZ-a.
A to HDZ-u otvara mogućnost da iskoristi izborne nepravilnosti i poništi izbore.
Možda HDZ-ovci nisu lagali kad su rekli da će vladati do ožujka 2012. Osim toga, nakon što su uveli verbalni delikt i Sanaderu spremili proces kojem bi i Staljin pozavidio, ne bi im bio problem još malo zaobići demokraciju.
I to za još 4 mjeseca vlasti. A zna se da oni stvarno jako vole vlast...


registracija
20/6/11

etna47, 07.11.11. 17:35

MALO RADI DOSTA KRADI I TAKO ĆEŠ DOBR ŽIVJETI.
NEMOGU ME TOLIKO MALO PLATITI KOLIKO JA MALO MOGU RADITI.
ZAŠTO NE UZMI-UKRADI ŠTO TE BRIGA PA TO JE DRŽAVNO.
Evo tako su radili i učili u JUGI 50-set godina,a sada pričaju o nekim novim LOPOVIMA koji su rođeni kada i naša Hrvatska..... Lopovluk su stvorile KOMUNJARE.


registracija
22/10/11

jadno100, 07.11.11. 18:07

opet etna47 priskocila terapiju pa jebale te komunjare u hdz-u ti je 90% komunjara, dokazano


registracija
9/3/11

ajme3meni, 07.11.11. 20:07

Etna47,
zaista pišete nebuloze. Jugoslavija sa 23 milijuna stanovnika u 45 godina svojeg postojanja bila je zadužena 20 milijardi, a Hrvatska u 20 godina svojeg postojanja zadužena je 50 milijardi.

Drugo, prema procjenama ekonomista u ovih 20 godina pokradeno je 100.000 EUR-a po stanovniku.

Treće, navedite jedno ime koje se je obogatilo i imalo velebne vile u bivšem sistemu. Iza Titove smrti, tko je od njegove djece naslijedio bilo kakvu nekretninu. Nitko, jer je nije imao a niti se time zamarao za razliku od "hrvatskih domoljuba" s jednom rukom na srcu a drugom u pekmezu. Komunisti su bili janjčići u odnosu na lopove kojima su bila puna usta hrvatstva i domoljublja. Komunistički otpad, koji nije mogao krastu u komunizmu, dočepao se 90-tih vlasti pa je to obilato nadoknadio.

Četvrto, tko je instalirao lopovluk u Hrvatskoj? Dr Franjo Tuđman, koji je bez imalo morala i skurpula iselio 3 stanara iz vile na Pantovčaku, vilu otkupio dan prije donošenja Zakona o zabrani otkupa nacionalizirane imovine za bagatelnih 200.000 DM., za čije su preuređenje porezni obveznici platili milijun DM.
Dalo bi se još pisati o o "biznisu" obitelji Tuđman, nastaviti sa članovima i bivšim članovima HDZ-a koji danas pripadaju najbogatijoj eliti u Hrvatskoj.

Što je narod gradio i radio 45 godina, HDZ je uspio pokrasti, pokloniti svojim pristašama i prijateljima i rasprodati za jednu kunu. Niti su bili odani komunizmu niti domoljublju već jedino svojem džepu. Čini mi se da i vi pripadate ovoj kategoriji, kad ih sa toliko branite.


registracija
2/12/09

gromco, 07.11.11. 21:44

hadeze nebude proshao ni izborny praq!. oni tce postepeno zavrshavati po sudovima. bitch.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika