07.11.2011. / 13:42

Autor: Hina

Berlusconi više nema većinu, ali ne pomišlja na ostavku

Talijanski premijer Silvio Berlusconi ima još jedan dan da osvoji neodlučne i otjera skupinu stranačkih pobunjenika koji prijete rušenjem vlade nakon neuspjela pokušaja da se usvoje reforme koje bi ublažile dužničku krizu.

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiTalijanski premijer Silvio Berlusconi ima još jedan dan da osvoji neodlučne i otjera skupinu stranačkih pobunjenika koji prijete rušenjem vlade nakon neuspjela pokušaja da se usvoje reforme koje bi ublažile dužničku krizu.

Različite su procjene o tome koliko će ga zastupnika desnoga centra napustiti do utorka i glasovanja o javnim financijama u zastupničkome domu. Berlusconijeva poruka potencijalnim 'izdajicama' jasna je: nemate kamo, a bit ćete nagrađeni ostanete li.

No čak i ministar unutrašnjih poslova Roberto Maroni, kad je čuo za najnovije prebjege iz Berlusconijeve stranke PDL-a, kaže da je stvar gotova.

"Najnovije vijesti (o odlasku zastupnika) tjeraju me na misao da većine više nema i da je (Besluconiju) trud uzaludan", rekao je u nedjelju navečer na televiziji Maroni, član Sjeverne lige.

Talijanski premijer, 75-godišnji medijski magnat opterećen brojnim skandalima, i dalje odbija otići i najavljuje borbu. "U zadnjih smo nekoliko sati provjerili kako stojimo i brojke su sigurne, imamo većinu", rekao je u nedjelju svojim stranačkim sljedbenicima.

Oporba lijevoga centra brzo je odbacila tu tvrdnju i objavila kako se sprema tražiti glasovanje o povjerenju vladi kojim će srušiti Berlusconija čak i ako u utorak preživi glasovanje. "Berlusconi blefira, to je njegov posljednji očajnički pokušaj da se spasi. On vie nema većinu u parlamentu", rekao je dario Franceschini iz glavne oporbene Demokratske stranke.

Tijekom jutra pojavile su se i glasine da Berlusconi razmišlja o ostavci i odlasku s mjesta premijera, no te su glasine demantirane i iz Berlusconijeva ureda i stranke.

Prosvjedi i nezadovoljstvo zbog mjera štednje i smanjivanja javnih financija i u ponedjeljak su nastavljeni u Italiji, gdje su zaposleni u javnom prijevozu u gotovo svim većima gradovima obustavili rad. Na prosvjedni štrajk pozvao je savez sindikata USB zbog odluke Berlusconijeve vlade o smanjenju izdataka za gradski i komunalni prijevoz. Zbog štrajka javnog prijevoza došlo je do velikih problema i začepljenja u prometu, posebno u Rimu i Milanu.

Sindikalni vođe upozoravaju na planove vlade o privatizaciji javnog prijevoza u gradovima. Za ovaj tjedan planiran je još niz prosvjednih akcija protiv Berlusconijeve vlade. Studenti su najavili demonstracije u Rimu za utorak. U petak je predviđeno prosvjedno okupljanje protiv financijskih institucija pred sjedištem Narodne banke u Rimu.

Od utorka do petka bit će zatvorene sve benzinske postaje u Italiji. Savez koncesionara za benzinske postaje odlučio je da će ukupno štrajkati 15 dana, ali u nekoliko intervala. Prosvjeduje se zbog najavljenih vladinih mjera liberalizacije tog segmenta koje ugrožavaju budućnost 25.000 poduzeća i 140.000 radnih mjesta.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika