07.11.2011. / 16:06

Autor: Hina

Papandreu posljednja u nizu političkih žrtava dužničke krize

George Papandreu najnovije je ime na popisu predsjednika vlada europskih država koji su bili primorani odstupiti zbog dužničke krize koja je uzdrmala Stari kontinent - prije njega to su učinili premijeri Portugala, Irske i Slovačke, a uskoro bi ga mogli slijediti premijeri Italije i Španjolske.

George PapandreuGeorge PapandreuGeorge Papandreu najnovije je ime na popisu predsjednika vlada europskih država koji su bili primorani odstupiti zbog dužničke krize koja je uzdrmala Stari kontinent - prije njega to su učinili premijeri Portugala, Irske i Slovačke, a uskoro bi ga mogli slijediti premijeri Italije i Španjolske.

Prva žrtva krize bio je predsjednik irske vlade Brian Cowen nakon izbornog poraza koji je u veljači pretrpjela njegova stranka Fianna Fail, koja je dominirala političkim životom Irske gotovo 80 godina.

Njega je zamijenio Enda Kenny iz Fine Gaela, stranke desnog centra, koji predvodi koalicijsku vladu koja je od Bruxellesa zatražila ponavljanje pregovora o planu za spas Irske, prihvaćen krajem 2010., ali koji većina Iraca doživljava kao poniženje i zbog čijeg je prihvaćanja Fianna Fail zabilježila najgori izborni rezultat u povijesti.

U Portugalu je socijalitički premijer Jose Socrates odstupio s položaja u ožujku 2011. nakon što je parlament odbio njegov četvrti paket mjera štednje, u koji nisu povjerovala ni financijska tržišta.

Na lipanjskim izborima pobijedila je politička desnica, a novi je premijer Pedro Passos Coelho od Portugalaca zatražio "mnogo hrabrosti" kako bi se nosili s mjerama štednje.

Slovačka premijerka Iveta Radičova morala se povući s položaja nakon što su u parlamentu zastupnici glasovali protiv njezina prijedloga jačanja Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF), s kojim je, na njezin zahtjev, bilo povezano glasovanje o povjerenju njezinoj vladi. Prijedlog o jačanju EFSF-a prihvaćen je već na idućem glasovanju u parlamentu, jer mu je potporu dao oporbeni Smer-SD, kojem je zauzvrat ispunjen zahtjev da se u ožujku 2012. u Slovačkoj održe prijevremeni parlamentarni izbori.

Grčki socijalistički premijer Georges Papandreu prihvatio je odstupiti s položaja nakon što je u nedjelju postignut sporazum s oporbenim konzervativcima o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 19. veljače 2012. On je proveo drastične mjere štednje kako bi pokušao oživjeti posrnulo gospodarstvo, ali nije uspio uvjeriti u uspjeh ni vlastitu javnost ni svjetska tržišta.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi na rubu je ostavke nakon što je u ponedjeljak izgubio većinu u parlamentu, uoči izglasavanja paketa reformi za borbu protiv dužničke krize.

U Španjolskoj je socijalistički premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, koji je jako izgubio na popularnosti zbog brojnih vrlo mjera štednje koje je uveo od 2010., odlučio za četiri mjeseca ubrzati održavanje redovnih parlamentarnih izbora, prvobitno predviđenih za 19. veljače. Po posljednjim anketama, oporbena Narodna stranka mogla bi na izborima 20. veljače osvojiti apsolutnu većinu.

U većini drugih zemalja eurozone politički čelnici su vrlo nepopularni, poput Nicolasa Sarkozyja u Francuskoj ili Angele Merkel u Njemačkoj, koju očekuje vrlo neugodno glasovanje u Bundestagu nakon što zastupnike upozna s važnim odlukama vezanim uz dužničku krizu.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 07.11.11. 16:20

Kod nas se to ne može dogoditi. Političari se toliko dobro poznaju da ne žure sa preuzimanjem vrućih krompira.
sites.google.com/site/financijskisustav/izbori-2011


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika