07.11.2011. / 17:21

Autor: Hina

Nužna je promjena načina upravljanja

Koalicija stranaka - Blok umirovljenici zajedno, Primorsko-goranski savez, Hrvatska radnička stranka i prof. Ljubo Jurčić kao nositelj svih lista predstavili su danas članove svoje buduće vlade jer smatraju da građani, osim saborskih zastupnika, biraju i novu vladu te stoga na transparentan način imaju pravo znati tko će biti budući nositelji izvršnih funkcija.

Ljubo JurčićLjubo JurčićKoalicija stranaka - Blok umirovljenici zajedno, Primorsko-goranski savez, Hrvatska radnička stranka i prof. Ljubo Jurčić kao nositelj svih lista predstavili su danas članove svoje buduće vlade jer smatraju da građani, osim saborskih zastupnika, biraju i novu vladu te stoga na transparentan način imaju pravo znati tko će biti budući nositelji izvršnih funkcija.

Čelni čovjek koalicije, Ljubo Jurčić ocijenio je da upravo danas predstavljenih 40-ak stručnjaka za buduću vladu, među kojima su sveučilišni profesori i poduzetnici te druge osobe iz različitim područja, predstavljaju one koji imaju znanje, obrazovanje, iskustvo i energiju da Hrvatskoj donesu promjene. Među njima je i više osoba koje su bile ili jesu nositelji vlasti na lokalnoj razini.

Jurčić smatra da je na izborima nužna politička smjena, ali ne tako da jedni odu, a da dođu drugi s istim političkim modelom po kojem se ne isplati raditi, proizvoditi i izvoziti, a koji vodi u daljnju stagnaciju države, već da na vlast dođu oni koji će moći promijeniti taj "atipični model" upravljanja.

Stoga je glavni cilj koalicije, na čijem je čelu, promijeniti postojeću ekonomsku politiku u kojoj će na prvom mjestu biti industrijska politika koju valja donijeti, potom regionalna politika, a zatim fiskalna i monetarna koja će pratiti ta dva modela.

"Samo tako se može zaustaviti stagnacija i u godinu-dvije stvoriti stabilno hrvatsko gospodarstvo koje će započeti rast", kazao je Jurčić koji smatra da Hrvatsku iz ekonomski teškoća ne mogu, kao što se u zadnje vrijeme čuje, izvući MMF, Europska unija ili Svjetska banka.

Drži da su to iluzije, te alibi za defanzivnu i pasivnu politiku koja se vodi, a jedino je rješenje, kaže, pokretanje proizvodnje i iskorištavanje vlastitih resursa koje Hrvatska ima.

Na pitanje je li spreman nakon izbora koalirati s Kukuriku koalicijom, Jurčić je odgovorio kako je uvjet za bilo kakvu koaliciju prihvaćanje pet prioritetnih, od ukupno deset, točaka programa njegove koalicije.

To znači, pojasnio je, prihvaćanje njihovih ekonomskih te socijalnih ciljeva poput besplatnog školstva i stabilnih i rastućih mirovina, potom jasno definirane procedure provođenja i nadzora provedbe tih mjera koje bi operativno provodili najbolji profesionalci u državnoj upravi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 07.11.11. 20:00

Pametan,mudar, jednostavan,...da to je Jurčić.
Jedina mu je mana što ne laže, trebao bi se ugledati na Sanadera,Zokija,Čačića, onda bi imao nekakve šanse.
Jer ruku na srce Hrvati su Jambreki, oni vole kad ih netko laže,manipulira s njima, vole biti pod tuđom čizmom.
Tako je to od vjekova.


registracija
9/3/10

nostradurus, 07.11.11. 21:13

@jato, ne bih se složio. Jurčić ne govori istinu. Tj. nema dovoljno znanja da bi shvatio da je u krivu. Program je stavio naopako. On bi prvo napravio kuću, a onda riješio temelje.
Temelji svega su održiva monetarna politika. Dok to nemamo, nema rješenja u lutanju.
sites.google.com/site/financijskisustav/izbori-20111


registracija
11/1/10

fluid, 07.11.11. 22:53

Ljubo će najvjerovatnije dobiti moj glas.I to on kao on.Za ostale u njegovoj stranci malo znam(ili gotovo ništa) no on će dobiti moj glas pod pretpostavkom da je u stanju držati uzde svih onih dorata koji će eventualno biti upregnuti u hrvatska gospodarska kola.Ukoliko neće moći ili znati to kontrolirati,još jedno razočarenje za mene.Ali ni prvo ni zadnje.Ja razočaran a Jurčić gubitnik.Malo digresije na konstataciju kako će njegov tim biti sastavljen od citiram; onih sa znanjem,obrazovanjem,iskustvom i energijom.Sve pet ali mi tako nedostaje najjača karakteristika svih ovih kvaliteta a to je da su moralne osobe?Moralne i odgovorne?Da li je slučajno to zaboravljeno ili se ne želi izlijetati o tome?A čega najviše nedostaje u svim vladama do sada,upravo je moral i odgovornost.Za početak smanjenja primanja i privilegija onih na vrhu (Sabor,Vlada,Predsjednici i ini) prema adekvatnom stanju države.I pitanje odvajanja umirovljenika.Onih koji su odvajali za mirovine od svih onih koji su po bilo kojoj drugoj osnovi u sastavu mirovinskog fonda a da u njega nisu ulagali.Inače mi se dopada Jurčićev program i rezoniranje ekonomije kao i gospodarstva.Sviđa mi se i teza o bankarskom sektoru i monetarnoj politici.Član sam druge(perspektivno pobjedničke stranke Kukuriku koalicije)ali nisam zadovoljan sa njihovom neoliberalnom kapitalističkom ideologijom.Od iste ideologije boluje i HDZ.Dakle smatram da su im politike identične kao i ideologije.Zato glas za Ljubu.Ako uprska,linčovat ćemo ga kao i ove dotepence.No mišljenja sam da bi Ljubo mogao srediti veliku hrvatsku podravku kao što je to sredio i u manjoj sestri ali pravoj Podravci.


registracija
9/3/10

nostradurus, 08.11.11. 10:39

@fluid, moje mišljenje je da je Ljubo čovjek sa zadatkom da razjedini političku scenu u RH. Pa on je do nedavna bio u SDP-u i nije imao program, a sad ga ima. Kaj to nije čudno?
Bez daljenjega, Ljubo dosta zna, ali u nekim stvarima je totalni neznalica. Najvažniji ciljevi u RH su:
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca. Bez toga, nema koristi.


registracija
11/1/10

fluid, 08.11.11. 12:39

nostradurus@ .Cijenim tvoje mišljenje ali i ja i ti moramo upotrebljavati riječ možda.Pravu istinu ,u stvari neznamo.Samo nagađanje.Naime ja mislim,bez obaveze da i drugi tako moraju misliti,da je Ljubi dozlogrdilo.Ili bolje rečeno da mu je dosta poigravanja sa njegovom osobom.Najprije debakl na predsjedničkim izborima i sada kada je trebao, zasigurno opravdano, zasjesti na mjesto za gospodarstvo u novoj vladi eventualne(sigurne?)pobjede Kukuriku koalicije,zbog koalicijske križaljke ponovo nije u igri.Na to mjesto se "ugurao"Radimir Čačić.To je usluga(uvjet) SDP-a za koaliciju sa HNS-om.NIje da smatram Čačića nesposobnim.Čak što više.Smatram ga "zmijom"na području gospodarstva što on defakto,i je.No zaista me brine ideologija HNS-a kao i ostalih koaliranata(a i HDZ je isključivo na tom tragu)a koja se zasniva na neoliberalnom kapitalizmu.Istom onom koji polako dovodi cijeli svijet na rub propasti ili još gore na rub trećeg svjetskog rata.Ili neke druge jako grde kataklizme cijeloga Planeta.Što god pričali i u HDZ-u i u Koaliciji Kukuriku,za mene neoliberalni kapitalizam nema niti će ikada imati ljudsko lice.E tu vidim jednu razliku,recimo kod Ljubine strategije i plana u hrvatskom gospodarstvu.Njegov plan mi ima više "ljudsko lice"a o stručnosti samoga Ljube zaista nije potrebno govoriti.Dakle ,mišljenja sam da Ljubo nije "razbijač"koalicije već više kolaterarna žrtva okolnosti.Zbog svoje blage ćudi i prirode,njegovo uklanjanje sa pozicije Milanović smatra najmanje štetno i opasno za SDP.Možda ni Milanović nije sretan zbog takve situacije ali iz pragmatičnih razloga žrtvovao je Jurčića.Eto,to je moje mišljenje. Još bih dodao da je Ljubo gotovo bez ikakvih repova iz prošlostia i gdje god se dohvatio gorućih problema,to je riješio na vrlo zadovoljavajući način.Smatram i Čačića i Jurčića vrsnim znalcima u ekonomiji i gospodarstvu uz navedene razlike ideološke prirode a i bitne činjenice "repova"iz prošlosti.Iliti politike "čistih ruku"!Tu je Ljubo u prednosti.Sada ovisi o promišljanjima birača.No u razugovorima sa ljudima,doznao sam jednu novu činjenicu.Glasači HDZ-a se javno izjašnjavaju za plan i programn Jurčića!?To me jako začudilo ali ima smisla.Nije im za ostati u stranci koja propada stubokom i koja se iskompromitirala do daske,tako da sada utočište traže u "poštenim planovima nekog moralnog autoriteta".Čak liči i na nekakvo pranje obraza od prljavštine koju je HDZ godinama taložio.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika