Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Marko Biočina

Iracionalizacija sudstva

Bošnjaković povećao djelokrug suda kojem je na čelu njegova supruga

Ovaj niz nelogičnosti dobiva drugi kontekst kad se zna da je predsjednica suda u Ivanić Gradu - ministrova supruga Lidija Bošnjaković

Dražen i Lidija BošnjakovićDražen i Lidija BošnjakovićOko 30 tisuća osoba koje su spadale u djelokrug suda u Vrbovcu u Zagrebačkoj županiji izgubit će dostupnost pravne zaštite zbog loše odluke da se velik dio nadležnosti prebaci na sud u Ivanić Gradu. Sažetak je to pisma koje su vrbovečki suci poslali Saboru, nakon što su od 1. rujna, prema zakonima koje je predložio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izgubili Općinsko državno odvjetništvo, a zatim i kaznenu nadležnost. Suci kažu da za takvu odluku nema nikakva opravdanja: sud u Vrbovcu je opremljeniji i imao je dovoljno sudaca. Vrbovec i Ivanić Grad udaljeni su 35 kilometara, a nemaju nikakvu povezanost javnim prijevozom. Ako nemaju automobil, svjedoci, stranke u postupku, državni odvjetnici, odvjetnici, suci trebaju otići u Zagreb ili Dugo Selo, a zatim u Ivanić Grad.

Sve to znači veće troškove državi uz manju učinkovitost. Sudnice u Vrbovcu u modernoj sudskoj zgradi imaju sedam sudnica po 40 četvornih metara. Općinsko državno odvjetništvo u Vrbovcu imalo je svoju zgradu koja ostaje prazna, a u Ivanić Gradu su nakon preseljenja u najmu i na trošak države. Ovaj niz nelogičnosti dobiva drugi kontekst kad se zna da je predsjednica suda u Ivanić Gradu - ministrova supruga Lidija Bošnjaković. "Ne želimo vjerovati da to može biti razlog u suvremenoj državi. Vjerujemo da se radi o grešci", kaže jedan od onih koji smatraju da je Vrbovec oštećen. Iz Ministarstva pravosuđa kažu da je za postupanje po novom ZKP-u trebalo minimalno osam sudaca, a Vrbovec je imao pet. Jedan sudac iz Vrbovca pristao je prijeći u Ivanić Grad, pa je time taj sud postao mjerodavan za kaznena djela. Kao nagradu za taj transfer taj sudac dobio je sudnicu površine cijelih - osam četvornih metara.

Vezane vijesti

Pankretić se povlači iz politike

Pankretić se povlači iz politike

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić povlači se iz politike, piše Vjesnik. Odluka o povlačenju iz… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 08.11.11. 11:12

Ovakvo rješenje kojim se ostavlja prazna i opremljena sudska zgrada, napravljeno pod izlikom "racionalizacije" sudova, sigurno je bilo jeftinije od popunjavanja suda sa još 3 suca.Jedan sudac iz Vrbovca "pristao" je prijeći u Ivanić Grad. Što je s ostala 4 kaznena suca? Ostat će u Vrbovcu raditi kao "ispostava" ivanićgradskog suda.
Racionalno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika