Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Dragan Đurić

Mini intervju

Izlazak Srba iz geta

Uzelac procjenjuje da bi im taj izlazak u 9. izbornoj jedinici trebao u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora priskrbiti "makar još dva zastupnička mjesta" više

Slobodan Uzelac,
potpredsjednik hrvatske vladeSlobodan Uzelac, potpredsjednik hrvatske vladeS nositeljem "građanske liste" - prof. dr. Slobodanom Uzelcem, Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) prvi put izlazi na predstojeće parlamentane izbore i izvan okvira ekskluzivne 12. izborne jedinice. Drugim riječima, izlazi izvan okvira tzv. "manjinske izborne jedinice", u kojoj su dosad osiguravali tri zastupnička mjesta. Uzelac procjenjuje da bi im taj izlazak u 9. izbornoj jedinici trebao u sljedećem sazivu Hrvatskog sabora priskrbiti "makar još dva zastupnička mjesta" više.

Na čemu temeljite optimizam da baš preko 9. izborne jedinice možete gotovo udvostručiti zastupnički sastav u Hrvatskom saboru?

Riječ je izbornoj jedinici koja obuhvaća veliki prostor. Seže od Trogira i Sinja, uključujući i ta dva grada, pa do Ličko-senjske županije, a tu su i Zadarska, pa Šibensko-kninska, kao i manji dio Splitsko-dalmatinske županije. Ta izborna jedinica ima ukupno oko 400.000 birača, ali njih oko 50.000 izjašnjavaju se kao pripadnici srpske nacionalnosti. Budući da sve procjene govore da je u 9. izbornoj jedinici za jedno zastupničko mjesto potrebno oko 13.000 glasova, naš je optimizam i više nego realan. Što se nas tiče, taj tri plus jedan ili 2 zastupnika, tri s manjinske liste, a ostatak iz ove teritorijalne izborne jedinice, više je od 4 ili 5 zastupničkih mjesta. Jer bit će to i naš simbolički iskorak iz izbornog geta u koji smo stavljeni mimo svoje volje. Pokušali smo iz njega izići prijedlogom novog izbornog zakona, ali njega je srušio Ustavnu sud. Tom je odlukom dokazao da je nedorastao poslu koji obavlja. Postupio je kao loše političko tijelo, a ne kao dobar ustavni sud.

Najveći dio tih birača na čije glasove računate trebao bi doći autobusima iz Srbije. Više ne žive u tom dijelu Hrvatske, a pitanje je imaju li se, uopće, namjeru vratiti. Trebaju li oni odlučivati o sudbini Republike Hrvatske?

Sve su to ljudi koji imaju prebivalište u 9. izbornoj jedinici. To što oni još nisu tamo svaki dan dokaz je da mi kao država dosad nismo obavili svoj posao. Nismo im obnovili kuće, nismo im vratili imovinu, nismo osigurali da tamo mogu živjeti od svoga rada. A oni svih ovih 16 godina otkad su otišli iz Republike Hrvatske iskazuju svoju namjeru da se žele vratiti. Usporedba tih autobusa s onim autobusima iz Bosne i Hercegovine, onih birača koji prijepodne glasaju u Bosni i Hercegovini, a poslijepodne negdje u Hrvatskoj u blizini granice, u cijelosti je neutemljena. Ovi birači koji dolaze iz Srbije glasaju samo u Hrvatskoj i nigdje drugdje. Glasaju jednom, a ne dvaput.

Razlog tog jednostrukog glasanja može biti i činjenica što je destinacija s koje dolaze vaši birači udaljenija, pa im je i praktički teže izvesti dvostruko glasovanje?

Kad bi htjeli kršiti propise, i oni bi mogli glasati u Beogradu, Banjaluci, pa onda negdje u Hrvatskoj, recimo, u Benkovcu. Time što glasaju samo jedanput dokazuju i svoju apsolutnu odlučnost da žive u Republici Hrvatskoj na svojim imanjima. Svaka usporedba tih birača s onim fiktivnima, gdje je i po njih 300-tinjak prijavljeno na jednoj adresi, nije poštena. Čak nije ni istina da oni dolaze samo na dan izbora. Srbi povratnici, kad dođu glasati, ostaju najmanje nekoliko dana ne bi li napravili neki, pa i minimalan pomak za stvaranje uvjeta za život na svojim imanjima.

Što kažete na predizbornu retoriku HDZ-a, vašeg koalicijskog partnera, koja sve više nalikuje retorici iz ratnog razdoblja, kad se o Srbima i njhovoj politici govorilo u negativnom kontekstu?

Ne smije se plašiti vlatiti narod nečim što nema nikakve realne osnove samo zato da bi se osvojila vlast. Ta je formula, naizgled, jednostavna – narod plašiš, a onda se nudiš kao zaštitnik tih navodno ugroženih ljudi. Nadam se da su hrvatski birači dovoljno pametni i proniciljvi da ovaj put na to neće nasjesti.

Vezane vijesti

Pankretić se povlači iz politike

Pankretić se povlači iz politike

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić povlači se iz politike, piše Vjesnik. Odluka o povlačenju iz… Više

Komentari

registracija
21/4/11

Milankn, 08.11.11. 07:40

"Građanska lista" srpske *nacionalne* stranke?

Btw ako vas je zanimalo *tko* se glavni protivio sređivanju biračkih popisa u HR, sad vam je valjda jasno. I tko, i zašto.


registracija
3/8/10

Vjetar, 08.11.11. 10:50

Zadarski list
Događaji, 07.11.2011
Kutija: "Vijećniče Rnjak, ovo nije Srbija"

Branko Kutija, gradonačelnik Benkovca:
- Vijećniče Rnjak, ovo nije Srbija, pa samim tim ni sela ne mogu biti srpska.

Vjetar sam sebe pita, a što je s dolje navedenim,
kako onda protumačiti navedeno ime stranke?
-Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).


registracija
1/4/07

ulomax, 08.11.11. 11:12

Naplatila je ta banda svoju bjezaniju debelo,treba im ..... mater a pustit ih da glasaju.Ponovo uvezeni cetnici!


registracija
9/3/10

nostradurus, 09.11.11. 15:19

Još nam samo treba Stranka plavuša u Saboru pa da bude kompletna maškarada


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika