07.11.2011. / 21:46

Autor: Hina

SAD razvija ofenzivno cyber oružje

Odjel Pentagona za razvoj naprednog oružja, koji je igrao ključnu ulogu u nastanku interneta prije 40 godina, objavio je u ponedjeljak da će pojačati napore u razvoju ofenzivnog cyber oružja koje bi američka vojska mogla upotrijebiti protiv neprijatelja.

SAD razvija cyber oružjeSAD razvija cyber oružjeOdjel Pentagona za razvoj naprednog oružja, koji je igrao ključnu ulogu u nastanku interneta prije 40 godina, objavio je u ponedjeljak da će pojačati napore u razvoju ofenzivnog cyber oružja koje bi američka vojska mogla upotrijebiti protiv neprijatelja.

"Moderni ratovi zahtijevat će učinkovitu upotrebu cyber, kinetičkog te kombiniranih cyber-kinetičkih sredstava", rekla je Regina Dugan, direktorica Agencija za obrambene napredne istraživačke projekte (DARPA).

Kinetički je vojni izraz za stvari kao što su bombe, streljivo i vojnici.

SAD trebaju "brojnije i bolje opcije" kako bi se nosile s rastućim prijetnjama industrijskim i ostalim stvarnim sustavima koje kontroliraju kompjutori i u koje se može upasti, dodala je Dugan.

DARPA je nedavno procijenila da su američki kapaciteti za obranu od neprijateljskog softwarea ograničeni, "i u obrambenom i i ofenzivnom smislu". "To moramo izmijeniti", naglasila je Dugan.

DARPA će se idućih godina "usredotočiti na pojačana istraživanja napadačkih sposobnosti kako bi odgovorili na specifične vojne potrebe", dodala je.

Agencija je za fiskalnu godinu 2012. zatražila 208 milijuna dolara, više od prethodno traženih 120 milijuna. DARPA je najavila da će u idućih pet godina povećati ulaganja u cyber istraživanja s osam na 12 posto, iako će se ukupnja izdvajanja za obranu smanjiti.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

registracija
24/11/09

friz, 07.11.11. 22:20

zbog čega SAD razvija tako močna i monstruozna oružja???Zašto ostale supersile šute???Šta se to sprema svijetu???Bojim se da svijetu kakvoga poznamo i u kojem živimo ,otkucavaju posljednje godine,mjeseci ili čak dani!!!


registracija
30/9/09

davor12345, 08.11.11. 08:38

Zato što se brani od potencijalnog neprijatelja! Zato što one gledaju što radi Amerika pa kud Ivo tu i ja! Svijetu se sprema globalni mir! Potpuno pogrešno! To će biti jednog dana, ali ne tako skoro!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika