08.11.2011. / 09:43

Autor: Hina , Nacional.hr

Brammertz: za Srbiju neće biti novih uvjeta

''U rujnu sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje bjegunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoje izvješće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje treba biti poslano oko 15. studenog'', kaže Brammertz

Serge BrammertzSerge BrammertzGlavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od utorka, uoči dolaska u dvodnevni posjet Beogradu, kako za Srbiju ''nema novih uvjeta'' te da je pitanje pomagača u skrivanju haaškog optuženika Ratka Mladića samo jedna u nizu tema koje se razmatraju u okviru uobičajene suradnje Srbije s Haaškim sudom.

''U rujnu sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje bjegunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoje izvješće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje treba biti poslano oko 15. studenog'', kaže Brammertz u razgovoru za taj dnevni list.

Dodaje kako tek treba napisati svoje izvješće i obaviti razgovore u Beogradu te ističe kako je osnovni uvjet bio uhićenje bjegunaca i da je taj uvjet sada ispunjen.

''Sada želim saznati kako su uspjeli toliko dugo izbjegavati pravdi. To, međutim, nisu neki novi uvjeti. Ovo pitanje uopće ne vidim u tom kontekstu. Uvjetovanje je dio koji se odnosi na Europsku uniju (EU) i njima eventualno treba postaviti to pitanje'', objašnjava haaški tužitelj.

Poručuje kako je, što se njega tiče, poglavlje uhićenja bjegunaca zatvoreno te da postoji svakodnevna suradnja koja se nastavlja i da on želi da istraga protiv mreže pomagača u skrivanju haaških optuženika bude nastavljena.

Upitan šta će tražiti od vlasti u Beogradu kada je u pitanju mreža ljudi koji su pomagali haaškim bjeguncima, Brammertz kaže kako je poglavlje s uhićenjem bjegunaca zatvoreno te podsjeća kako su nakon toga tražene informacije u svezi s mrežom potpore uhićenim haaškim bjeguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

O tome će svakako biti razgovora s predsjednikom srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasimom Ljajićem, s kojim suradnja funkcionira veoma dobro, dodaje Brammertz, izražavajući nadu da će se tako i nastaviti.

''Kada je riječ o Mladiću, dobili smo neke djelomične informacije. Svakako će se to pratiti dalje. Nadam se da ću također dobiti i informacije koje se odnose na Hadžića, o kojem, u tom smislu, do sada imamo strašno malo informacija'', navodi tužitelj.

Za haaško tužiteljstvo to pitanje je, kako objašnjava, samo jedan element među ostalima.

''Uhićenje je uvijek bilo najvažniji dio. Ali, sasvim je logično da, u drugoj fazi, želimo saznati kako su se bjegunci uspjevali skrivati tolike godine. To je naša normalna reakcija. Vidjet ću kakve ću informacije dobiti u Beogradu. Ali, to je proces. Ne mogu se za nekoliko tjedana rasvjetliti godine bijega. Već sam dobio neke informacije, nadam se da ću dobiti nove. Ali, ovi razgovori će se nastaviti i poslije moje misije'', istaknuo je Brammertz.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika